• Novinky

          • XIV. Božčina Meruna
            • XIV. Božčina Meruna

              27. 11. 2018

              Čtrnáctý ročník věhlasného fotbalového turnaje se odehrál ve čtvrtek 22. listopadu. Přihlášeno bylo devět fotbalových týmů.

              Hrálo se tedy ve dvou skupinách, které určily postupující do vyřazovací části turnaje. Skupina A: 1. Párci, 2. Bansig, 3. Sešívaní a 4. Alfasamci. Skupina B: 1. Trajhárdi, 2. Láďovi hruštičky, 3. Gucci gang, 4. Nepískej to a 5. Tousti z Jupitera.

              Přes čtvrtfinále se do boje o přední příčky dostali Párci, kteří v semifinále porazili Láďovi hruštičky 5:1 a Bansig, který se štěstím postoupil na penalty přes Trajhárdy 1:1 (3:2). Pořadí na medailových pozicích rozhodovaly vždy penalty, v zápase o 3. místo byli šťastnější Trajhárdi.

              Finále bylo velmi dramatické, po základní hrací době skončilo 2:2 a po infarktovém penaltovém rozstřelu odešli šťastnější kluci a holky z Bansigu - Honza Jílek, Matěj Lánik, Adam Hampl, Adam Greschner, Vendula Matějčková (vš. 8.C) a Roman Augustin (7.C). Na slavném poháru se pod XIV. ročníkem  bude vjímat název Bansig.

              Gratulujeme vítězům, děkujeme zúčastněným i rozhodčím.

          • Robotika
            • Robotika

              21. 11. 2018

              V pátek 16. října se dvacet vybraných žáků devátých ročníků zúčastnilo soutěže robotika, kterou na naší škole pořádala VOŠ a SPŠ Šumperk. Účastníci měli za úkol sestavit robota ze stavebnice Lego a následně ho naprogramovat tak, aby urazil stanovenou trať. Soutěž vyhrála dvojice: Matěj Horký, Jakub Matějček a postupují do okresního kola v Šumperku. Porota hodnotila přesnost projetí tratě, čas projetí tratě a dizajn robota. Tato soutěž byla velmi zajímavá a hodně jsme se z ní naučili. Doufáme, že se ještě s roboty někde setkáme :)

          • Vyhodnocení barevného týdne
            • Vyhodnocení barevného týdne

              21. 11. 2018

              V týdnu od 12. 11. do 16. 11. 2018 proběhl v naší škole tradiční Barevný týden zaměřený na charitativní sběr vršků z PET lahví pro Julinku Bartošovou. Do akce se zapojilo 19 tříd naší školy a školní družina.. Sesbíralo se  neuvěřitelných 103 198 vršků, což odpovídá přibližně 260 kilogramům plastu.

              Nejpilnějšími sběrači byli žáci 4. A třídy, kteří přinesli 13 221 vršků. 2. místo patří třídě 5. A s celkovým počtem 10 621 vršků. Třetí místo si vysbírala třída 3.B, jejíž žáci donesli 10 526 vršků. 

              Nejlepšími sběrači ze 2. stupně se stali žáci 6.C třídy, kteří přinesli 4 759 vršků. Dík patří samozřejmě všem dětem, které se charitativního sběru zúčastnily. 

              O Julince se můžete více dozvědět na  těchto internetových stránkách.

              http://julie.websnadno.cz/ARCADA-NeuroMedical-Center.html    

              http://julie.websnadno.cz/FOTO-DANIEL-SCHULZ.html  

              Fotografie, které celý týden dokumentují, také dokazují, že naše škola během tohoto listopadového týdne zářila všemi barvami.

          • Den otevřených dveří
            • Den otevřených dveří

              9. 11. 2018

              Ve čtvrtek (8. 11. 2018) odpoledne se dveře Boženky otevřely pro veřejnost. Po rozsáhlých opravách a rekonstrukcích jsme chtěli veřejnosti ukázat, že se u nás mnoho věcí změnilo, zmodernizovalo, ale že v tom hodláme také pokračovat!

              Návštěvníci si mohli prohlédnout nově zrekonstruovanou učebnu přírodopisu a cvičnou kuchyňku, také Zelený pavilon, kde na ně čekaly nástrahy a ukázky z výuky matematiky dle Hejného metody, kterou se ve škole zabýváme. Také v jiných učebnách a místech školy byl připraven nějaký program pro všechny příchozí - fyzika, chemie, cizí jazyky, hudebna, tělocvična a další. Potěšilo nás, že kromě budoucích žáčků školy se přišli podívat také žáci z dob dávno, dávno minulých a také ti, kteří na Božence končili před nedávnem. Návštěvníků bylo dost, atmosféra pohodová, takže se dá konstatovat, že se akce vydařila. Děkujeme za návštěvu! 

          • Halloweenské přespání v ŠD
            • Halloweenské přespání v ŠD

              9. 11. 2018

              Největším kouzlem pro děti je, když mohou zažít něco neobvyklého a nezvyklého. A tím je i například spaní v družince, kterou znají  ráno a odpoledne. Jak jen vypadá škola v noci? Jestlipak v ní přebývá nějaké strašidlo? To mohly zjistit při spaní z 1. na 2. 11.2018.

              První listopadový den v podvečer, se totiž děti naší školní družiny 2. a 3. oddělení proměnily v duchy, čarodějnice, kostlivce , upíry a jiná strašidla, která přišla oslavit svůj oblíbený svátek Halloween.

              Někdo může namítnout, že v Čechách tento svátek neslavíme. Ale už od 2. třídy se učíme anglicky a měli bychom vědět, jaké tradice se dodržují v anglicky mluvících zemích.

              Nejprve jsme tancovali kolem plotny ve školní kuchyňce, kde jsme pekli dýňové dobroty, připravili si večeři v podobě halloweenských sendvičů. Děti také vyráběly lucerničky, prošly si noční školou stezku odvahy, plnily spoustu úkolů a získávaly  pavouky za celovečerní soutěže. Následovala diskotéka plná strašidelných písniček a překvapení. Kolem desáté večerní následovala hygiena a už všude jen byly vidět karimatky, spacáky, deky, polštářky a samozřejmě plno plyšáků a spokojených dětí. A co následovalo ještě? Ve školním rozhlase najednou začal znít nějaký tajemný hlas, který začal číst pohádku, která byla určena všem těm duchům a strašidlům, která ten večer pobývala na našem hradě Boženka. Že by školní strašidlo? To je pořád tajemství.  Ráno jsme posnídali naše buchty a rozprchli se do tříd.

              Byl to bezva večer, budeme na něj s úsměvem vzpomínat. Poděkování patří také rodičům, kteří nám upekli strašidelné dobroty a také vám, malým strašidlům, že jste byla fajn.

          • Přírodovědný klokan
            • Přírodovědný klokan

              9. 11. 2018

              Vědomostní soutěže se v tomto školním roce teprve rozbíhají, ale přírodovědný "Klokan" už přiskákal.

              Nejlepších výsledků dosáhli žáci Jan Roučka 8.A 52b., Barbora Diblíková 9.A 50b., Alena Bartoňová 9.A 49b.

          • XIV. Božčin diktát
            • XIV. Božčin diktát

              9. 11. 2018

              Ve středu proběhl 14. ročník Božčina diktátu, kterého se zúčastnilo 11 týmů žáků II. stupně. Tématem diktátu bylo slavnostní otevření rekostruovaného Národního muzea v Praze.

              Výsledky najdete v přehledu níže. 

              Je třeba vyzvednout výkon Terezy Frankové, která diktát napsala bez jediné chyby.

              1    IX.C    4 chyby

              2    IX.A    9

              3    IX.B    15

              4    VII.A   18

              5    VII.C   21

              6    VIII.C  22

              7    VIII.A  29

              8    VII.B   36

              9    VI.A    38

              10  VI.C    42

              11  VI.B    78

              Děkuji všem za účast.

              Text diktátu zde.

          • Barevný týden 12.-16.11.2018
            • Barevný týden 12.-16.11.2018

              9. 11. 2018

              V letošním školním roce opět proběhne "Barevný týden" již na podzim. Tradičně  se ponese v charitativním duchu. Budeme se snažit sebrat co nejvíce víček od PET lahví pro Julinku Bartošovou.

              V pondělí budeme sbírat modrá a fialová víčka, v úterý zelená, ve středu žlutá, zlatá, krémová, ve čtvrtek červená a růžová a v pátek bílá. Prosíme, aby každá barva byla oddělena v sáčku zvlášť a aby byla víčka spočítána. Pokud budete mít víčka jiných barev, doneste, prosím, všechno, co seberete.

              Víčka bude vybírat p. uč. Hoplíčková každý den, vždy po 1. hodině před 1. (zeleným) pavilonem. 

              Nezapomeňte se každý den obléct do příslušných barev, abychom si rozzářili jinak všední  listopadové dny!

          • Toulky zábřežskou historií 2018
            • Toulky zábřežskou historií 2018

              9. 11. 2018

              23. října se sešli v zábřežském muzeu mladí dějepisní nadšenci z místních i okolních škol k již 7. ročníku soutěže “Toulky zábřežskou historií“. Autor soutěže Jaroslav Vít ze Základní školy Boženy Němcové připravil pro osmáky náročné historické klání, kterým se letos jako červená niť táhlo téma Velké války a vzniku republiky.

               Takže hned na úvod na soutěžící týmy čekal fiktivní rozhovor TGM se starostou města Malým v roce 1928 s návazným postřehovým testem, později pak úkoly o osobnostech, zbraních či mluvě vojáků Velké války. Vznik republiky zachytil videoklip, následovaly také "hledačky" v expozici muzea. Úkoly byly plněny jak formou testů přímo v muzeu, tak se soutěžící již tradičně vypravili i do terénu. Letos se městská hra soustředila na detaily budov v okolí Masarykova náměstí. Cestou k úspěchu tak nebyly toliko znalosti z učebnic, ale především postřeh, dobrá paměť a týmová spolupráce. Soutěž byla napínavá až do úplného konce, vždyť o konečném pořadí nakonec rozhodovala netradiční disciplína – střelba z kuše. Na 2. místo se „prostřílel“ tým ze ZŠ Školská, který tak předskočil tým "B" z NG. A byť se ani jednou netrefili, o pouhopouhý bod uhájil celkové vítězství tým "A" ze zábřežského gymnázia. Blahopřejeme. Naše týmy osmáků bohužel letos postrádaly soutěžního ducha a skončily hluboko v poli poražených. Ale což, nemůže být každý den posvícení, vždyť poslední dva ročníky jsme vyhráli....

              Při závěrečném vyhodnocení soutěže pomohli vedoucí odboru školství Blanka Sedlačíková a pan ředitel Pavel Nimrichtr, společně pak ocenili nejúspěšnější družstva v soutěži a předali jim ceny a diplomy. Poděkování od soutěžících a jejich doprovázejících učitelů pak byla největší odměna za náročnou práci na přípravě soutěže pro celý organizační tým.

          • Jablíčkový den v 1.A
            • Jablíčkový den v 1.A

              9. 11. 2018

              Z jednoho obyčejného vyučovacího dne (23. 10. 2018) si žáčci z 1.A udělali Jablíčkový. 

              Děti nejprve zapřemýšlely, jaké dobroty z jablíček znají a co všechno umějí maminky a babičky z jablek navařit a napéct. Ani děti se však nenechaly zahanbit. Za pomoci paní učitelky, paní asistentky a paní vychovatelky si v nové školní cvičné kuchyňce upekly jablíčka v županu. Všichni si na té dobrotě moc pochutnali. Při čekání u trouby si děti poslechly pohádku O posledním jablíčku a zazpívaly písničky o jablíčkách. Ve třídě prvňáčci řešili několik matematických úloh s papírovými jablíčky, četli slabiky na jablečném stromě a na závěr vyučovacího dne si vyrobili jablečného skřítka. 

              O tom, jak se dětem práce dařila se můžete přesvědčit ve fotogalerii.