• Novinky

          • Světový den Downova syndromu
            • Světový den Downova syndromu

              22. 3. 2019

              Na čtvrtek 21. března připadá Světový den Downova syndromu, jinak také přezdívaný Ponožkový den.
              Oblečením rozdílných ponožek lidé vyjádří alespoň symbolicky podporu lidem postiženým Downovým
              syndromem.


              Datum jednadvacátého března bylo vybráno symbolicky, jelikož Downův syndrom je způsoben trisomií, tedy ztrojením jednadvacátého chromozomu. A ponožky jako symbol jsou zvoleny proto, neboť když se dají patami k sobě, vytvoří dohromady písmeno X, připomínající příčinu tohoto onemocnění, poruchu chromozomu X. Odlišnost ponožek pak symbolizuje odlišnost lidí s Downovým syndromem od těch zdravých.


              I třída 9.A se zapojila do této akce s osvětou, protože téměř každý se zeptá, proč máš každou
              ponožku jinou?

          • 1. jarní den na Božence
            • 1. jarní den na Božence

              21. 3. 2019

              My na Božence máme rádi jaro, proto jej také každý rok vítáme milou akcí. Tentokrát jsme si oblékli župany a každý, kdo do školy přišel v županu, dostal cedulku s textem: "NEZKOUŠET, slavím příchod jara!" a tím pádem se na dnes nemusí učit. Kromě toho dal najevo, že už se těší na jaro, teplo, květy kolem nás a na krásné období! Do akce se zapojilo, bohužel jen odhadem, přes dvě třetiny žáků školy, kterým moc děkujeme. Někteří starší neváhali přijít i v kraťasech nebo sukýnce, což je druhá povolená alternativa této oslavy příchodu jara :-)

          • Turnaj ve vybíjené
            • Turnaj ve vybíjené

              21. 3. 2019

              Ve středu 6. 3. 2019 se uskutečnilo školní kolo ve vybíjené dívek 6. -9. ročníku. Zúčastnilo se nečekaně celkem osm družstev. Dívky z 6. A – VÍŤÁCI, 6. B + C, 7.A + B – SPILBĚHALKY, 7.C – MINNIE MOUSKY, 8. A , 8.B , 8.C - BANSIG a dívky z 9.A – KOULE NA STROMĚ. Všechna družstva hrála s opravdu velkým úsilím, což se projevilo i na atmosféře v tělocvičně. Holky bojovaly skutečně o každý balón! Hrálo se ve dvou skupinách a první dvě družstva z každé skupiny se poté utkala o pořadí na "bedně". Vítězem se stalo nakonec družstvo "deváťaček" KOULE NA STROMĚ. Všem dívkám děkujeme za účast a věříme, že pro velký úspěch celou akci za rok zopakujeme.


              Pořadí:

              1. místo - Koule na stromě
              2. místo - 8.A
              3. místo - Spillběhalky
              4. místo - 8.B.
              5. – 8. místo – VÍŤÁCI, 6.B+C, Minnie Mousky, Bansig

          • Moravský zvoneček
            • Moravský zvoneček

              19. 3. 2019

              Dne 5. března se vybraní žáci zúčastnili okrskového kola pěvecké soutěže Moravský zvoneček. Školu reprezentovalo deset žáků ve třech kategoriích. Svým pěveckým výkonem okouzlili porotu 4 žáci a postoupili do dalšího kola. Z první kategorie 1. – 3. tříd to byla Markéta Ozorovská z 3.B, z druhé kategorie 4. – 6. třídy to byli Ema Ficková ze 4.C, Nela Kakrdová z 6.A a Jiří Lexman z 6.C. Všem moc gratulujeme a budeme držet pěsti v okresním kole v Šumperku 2. dubna.   

          • Umělecká přehlídka To je hlína
            • Umělecká přehlídka To je hlína

              19. 3. 2019

              Žákyně 8.A Anna Kubalíková a Sabina Švindrychová se svými výtvarnými pracemi účastní 14. ročníku umělecké přehlídky To je hlína. Téma pro rok 2019 je "není listopad jako Listopad" (30. výročí Sametové revoluce v Československu). Otevřená přehlídka je spojena s charitativní prodejní výstavou, jejíž součástí se automaticky stává každé přihlášené dílo ve 4 uměleckých kategoriích (1. keramika, 2. kresba, malba kombinovaná technika, tisk, 3. fotografie, 4. autorské psaní). Slavnostní ocenění vítězů se uskuteční 26.dubna v Novoměstské radnici v Praze, akci bude moderovat Pavel Anděl.

               

              A. Kubalíková vytvořila práci Nádherný podzim 1989 - kombinovaná technika (kašírování, malba, koláž)

              S. Švindrycová  zaslala práci 30. výročí - enkaustika a dokreslená koláž