• Novinky

          • Cykloturistický kurz – Heroltice 2019
            • Cykloturistický kurz – Heroltice 2019

              28. 5. 2019

              I v letošním roce vyrazili deváťáci na tradiční akci naší školy – cykloturistický kurz. Zázemí první skupině poskytl areál v Herolticích, kam se ale muselo všech 30 účastníku hned první den akce, tedy v pondělí 20. 5., dopravit. A tušíte správně, po vlastní ose. Teda až se umoudřilo počasí, neboť do půl jedenácté to byla průtrž mračen. Těch cca 30 kiláků jsme pak zvládli o to rychleji. Po odpočinku nás odpoledne čekala procházka po okolí pod vedením paní učitelky Hajtmarové, málo unavené borce vytáhl pan učitel Vít na rozhlednu Val u Hedeče nad Králíky, no dalších cca 30 kiláků.

              V úterý byla naším hlavním cílem Severomoravská chata. Družstva dle výkonnosti volila kratší či delší trasu, do cíle se však dostali všichni. A pak ten sjezd, ten byl fakt parádní... Středa bohužel celá propršela, takže program byl na chatě – pingpong, bazén, hry a učitelé si nachystali i vědomostní kvíz! Ve čtvrtek si to údernější skupina namířila údolím Moravské Sázavy do Lanškrouna, méně výkonnostní skupina se spokojila s návštěvou Králík a výšlapem ke klášteru na Hedeči. Odpoledne či podvečery pak byly ve znamení her a soutěží, každému dle jeho libosti. Nechyběla ani diskotéka, no prostě paráda. V pátek se zbývalo už jen sbalit a domů. A byla to jízda, vždyť jsme i s přestávkou k výstupu na zříceninu hradu Hoštejna byli v Zábřeze u školy za tři hodiny!

              Děkujeme za tuto akci všem!

          • O poklad paní Magdaleny 2019
            • O poklad paní Magdaleny 2019

              28. 5. 2019

              Zábřežské muzeum ve čtvrtek 16. května přivítalo již 6. ročník vlastivědné soutěže pro týmy páťáků z místních škol, ke kterým se přidali soutěžící z Nemile, Postřelmova a Dubicka. Pro všechny si na celé dopoledne přichystal autor soutěže Jaroslav Vít ze ZŠ Boženy Němcové množství historických a regionálních úkolů.

              Soutěžící přivítala v úvodní scénce samotná paní Magdalena Vizovská, podobně se později zúčastnili audience u krále Vladislava Jagellonského, vždy je však čekal postřehový test. Protokol o české historii, stará mapa či aktivity v expozici muzea – to je jen pár úkolů z první části soutěže. Poté týmy vyrazily do terénu, čekal je morový sloup či oblíbená městská hra. Po návratu do muzea přišla na řadu třeba hanáčtina či erby, nechyběly významné osobnosti regionu či klip o tom nejznámějším – Eskymo Welzlovi. Opravdu zapeklité byly již tradiční místopisné úkoly. A na závěr? V poslední zteči měli soutěžící poznat české panovníky, souboj ještě zamíchal konečným pořadím, v čase počítání výsledků se zatím odehrál vložený souboj o poklad v podobě krabice zákusků. Závěrečného vyhodnocení a předání cen se s pořadateli soutěže ujala vedoucí MAS Horní Pomoraví paní Alena Dvořáková. V letošním ročníku si vavříny vítězů odnesli žáci jednoho z týmů ZŠ Školská následování oběma týmy ze ZŠ Boženka. Ty měly dokonce stejný počet bodů, o pořadí nakonec rozhodl větší bodový zisk v závěrečné zteči. Stříbro tak připadlo týmu ve složení Sára Pelantová, Roman Hohn a Ondřej Král, bronzovou příčku pak obsadili Klára Stejskalová, Eva Horvátová a Martina Plutzová. Páťákům paní učitelky Lenky Kozlanské tak patří velký dík za skvělou reprezentaci naší „Boženky“.

          • Krajské kolo Přeboru škol v orientačním běhu
            • Krajské kolo Přeboru škol v orientačním běhu

              27. 5. 2019

              Na závody krajského kola v orientačním běhu jsme tentokrát nemuseli nikam cestovat. Naopak, 21. 5. 2019 jsme přivítali nejlepší žáky a studenty Olomouckého kraje v domácím prostředí. Centrum závodu  bylo v areálu Plaveckého bazénu Zábřeh. Závod pořádali společně Severka Šumperk a náš Magnus Orienteering. Tratě vytvořil náš současný nejlepší reprezentant Vojta Král a byly vedeny zejména v oblasti Na Výsluní.

                            Na start se postavilo 201 závodníků a po doběhu jsme byli velmi spokojeni. Vynikající výsledky dosáhli především Zdeňka Pazderníková, která svou kategorii D7 vyhrála a Ondra Král, který v H5 byl druhý a ve stejné kategorii byl ještě pátý Roman Hohn. Silné reprezentanty jsme měli v kategorii H7, kde se seřadili na pátém až sedmém místě Honza Pavlík, Pavel Navrátil a Ondra Sekanina. Uznání však zaslouží všichni, kteří školu reprezentovali, a to Eva Horvátová, Kája Bartášková, Jirka Kroul, Káťa Štoudková, Adam Greschner, Eliška Pobucká a Simona a Ája Blažkovy, a to především proto, že dokázali nalézt a orazit všechny správné kontroly a nikdo z našich tak nebyl diskvalifikovaný. To se ukázalo jako rozhodující při sečtení bodů pro hodnocení škol. V kategorii mladších žáků naše družstvo zvítězilo se ziskem 66 bodů před ZŠ 8.května Šumperk (59 bodů), a to mezi 14 školami kraje. Ještě větší radost nám udělal výsledek našeho družstva DH7-9, kdy borci zvítězili (133 bodů) před favorizovaným týmem Slovanského gymnázia Olomouc (121 b.) a Gymnázia Zábřeh (103 b.), mezi 15 školami kraje. Tím jsme si, po několika letech, vybojovali v kategorii starších žáků postup na Celostátní finále přeboru škol v orientačním běhu, které se uskuteční 5.června v Brně.

               

              Ing. Strachotová Eva

          • Krajská vybíjená dívek
            • Krajská vybíjená dívek

              24. 5. 2019

              Dne 21. 5. 2019 se dívky pátých tříd účastnily KF ve vybíjené v Prostějově. Po bojovném výkonu se dívky umístily na krásném 3. místě. Ze šesti družstev z celého našeho kraje nás přemohly jen dva týmy a to ještě vždy o jednu vybitou hráčku. Na krásném výsledku se podílely tyto dívky Ema Kociánová, Lucie Králová, Karolína Němcová, Eliška Heryánová, Dorotka Pavlů, Šárka Švédová, Mia Brušťíková, Anna Pacíková, Karin Malá, Aneta Pírková, Lucie Svačinová, Elen Kratochvílová, Michaela Šmídová. Dívkám děkujeme za vzornou reprezentaci školy a přejeme mnoho dalších nejen sportovních úspěchů.

          • Zábřežský slavíček 2019
            • Zábřežský slavíček 2019

              22. 5. 2019

              I letos se kulturní dům v Zábřeze rozezpíval stovkou menších či větších zpěváčků. Zpívalo se na přehlídce sborů Zábřežský slavíček, která se letos konala ve čtvrtek 9. května od 16 hodin.

              Letošní, již 18. ročník přehlídky, byl věnovaný maminkám a jejich nadcházejícímu svátku. Děti nejen zpívaly, ale i recitovaly a představily se i naše děti ze sboru Písnička, které ve spolupráci s kamarády ze sboru Slavík zazpívaly svůj letošní repertoár. Opět jste mohli slyšet písně od V. Neumanna – Přání či Mdlo, ale i lidové a tradiční anglickou Drunken sailor.

              Příjemné odpoledne zakončilo společné zpívání na závěr s písněmi a tancem na lidovou píseň Cib, cib, cibulenka a píseň Mamince.  

          • Exkurze páťáků do Prahy
            • Exkurze páťáků do Prahy

              20. 5. 2019

              Tradiční exkurze žáků 5. tříd do Prahy se uskutečnila ve čtvrtek dne 16. května. Děti navštívily pamětihodnosti, o kterých se učily ve vlastivědě.

              Právě opravené Národní  muzeum a Staroměstská radnice s orlojem zářily novotou a udělaly na žáky skvělý dojem. Cestou po Karlově mostě všichni prokřehli a rádi se ohřáli při prohlídce Národního divadla. Odpočinek a něco k zakousnutí přišly vhod při pobytu v McDonaldu. Jízda vlakem společnosti Regiojet byla příjemná, jen 50 minutové zpoždění navečer bylo k nevydržení.

              Výlet se i přes chladné počasí náramně vydařil. Nadšeni byli hlavně ti, kteří byli v Praze poprvé.

               

          • Den Evropy v Olomouci
            • Den Evropy v Olomouci

              10. 5. 2019

              V úterý 7. května se v Olomouci konal tradiční Den Evropy. Tato akce se koná jako připomínka vzniku evropského společenství a účastní se jí žáci základních a středních škol, kteří veřejnosti představují evropské státy. Osmáci z naší školy letos představovali Francii. Ten, kdo správně vyluštil křížovku, poznal zajímavá francouzská místa na obrázcích nebo uhádl hádanky, si mohl za odměnu vzít francouzské vlaječky z jedlého papíru, muffiny s fondánem, levandulové sušenky, nebo bretaňské sablés. Naši žáci si také připravili vystoupení na podiu, a to ve stylu cyklistického závodu Tour de France. Ten sice nevyhrál francouzský závodník, ale to nikomu nevadilo. Celý den jsme si užili, naučili jsme se prezentovat před lidmi a zjistili jsme, že taková komunikace s cizími lidmi není žádná legrace.

              Jan Odehnal

          • McD CUP
            • McD CUP

              9. 5. 2019

              Dne 7. 5. 2019 se hoši 4.-5. tříd účastnili Okresního finále v kopané  McD CUP. Chlapci urputně bojovali, ale v silně obsazené skupině, se jim nepodařilo postoupit. Obsadili tak 5.-9. místo. Chlapcům za vzornou reprezentaci děkujeme a přejeme hodně úspěchů v dalších akcích nejen sportovních.

          • Přírodovědná exkurze Třemešské rybníky
            • Přírodovědná exkurze Třemešské rybníky

              9. 5. 2019

              Naše třída 7. C podnikla výpravu v rámci učiva přírodopisu na Třemešské rybníky. Vlak nás dopravil až do Šumperka, dál už jsme museli pěšky necelé 4 kilometry. S průvodcem, vousatým Petrem Šajem, jsme vyrazili k připraveným sítím podél rybníků a seznámili se s odchytem ptáků. Čekalo nás jejich kroužkování a poznávačka s řazením do systému. Nové vědomosti jsme nabili hrou, kde našim úkolem bylo poznat přiřazený druh ptáka a pamatovat si místo odletu u stěhovavých ptáků. Atmosféru nám zpříjemnily žabí námluvy v plném proudu. Za třídu jsme si odnesli vlastnoručně vyrobenou ptačí budku. Byl to příjemně strávený den v přírodě :)

              Žáci 7.C

          • Čarodějnice z Boženky
            • Čarodějnice z Boženky

              6. 5. 2019

              Poslední dubnová noc není kouzelná jen tím, že po ní následuje "1. máj - lásky čas", ale především tím, že je spojen s tradicí pálení čarodějnic. My jsme v družině na filipojakubskou noc v družině čekat nemohli, a tak jsme si slet malých čarodějů a čarodějnic užili už odpoledne. Ale nebyl to rej o nic méně magický než ty večerní, které pak v okolí následovaly.

              Naše čarodějná party začala divokým tancem kolem ohně. Některé paní vychovatelky překvapily a my až nyní pochopili, co jsou vlastně zač :-) Když plameny našeho čarovného ohně šlehaly dostatečně vysoko, obětovali jsem jim naši čarodějnici Gertrudu, se kterou odešly všechny špatnosti a starosti, což se s blížícím vysvědčením vcelku hodí! A aby oheň nehořel nadarmo, zpříjemnili jsme si odpoledne opečenými špekáčky :-)

          • Vítězka vzala spolužáky do mincovny
            • Vítězka vzala spolužáky do mincovny

              3. 5. 2019

              Dvaadvacet žáků spolu se dvěma pedagogy ze Základní školy Zábřeh, Boženy Němcové, se vypravili do Jablonce nad Nisou už v neděli 28. dubna večer. V pondělí je na severu Čech už od rána čekal nabitý program. Žákyně Klára Špičková vyhrála totiž v soutěži ČNB 100 let české koruny jako výhru exkurzi v České mincovně pro celou třídu. V provozu se právě razily pro Českou národní banku padesátikorunové mince, a tak děti viděly celý postup výroby českého oběživa od přepočítávání v přípravě, ražbu na lisech až po závěrečné sáčkování, vážení a balení. Mohli se také dozvědět více o ryzích kovech, ze kterých Česká mincovna razí. Potěžkali si i zlatou investiční minci Český lev o váze jedné trojské unce a v této souvislosti bylo překvapením porovnání hustoty olova se zlatem. Chlapci si na výzvu svého průvodce, výrobního ředitele Stanislava Bachtíka, zkoušeli, zda se jim střižek pro výrobu padesátikoruny podaří rozlomit. Marně. České koruny něco vydrží. Přesto školáky překvapilo, kolik se jich ročně ztrácí a kam. Na závěr jejich pozornost ředitel Bachtík vyzkoušel. Milá výhra čekala na toho soutěžícího, který si správně všiml, jakou značku Česká mincovna používá. Jako první, že béčko s korunkou, správně odpověděla Tereza Bojarová. Nikdo ale neodešel s prázdnou. Všichni dostali drobné dárky na památku a přání šťastné cesty do Zábřeha. V programu měli po prohlídce města školáci se svými učiteli, i přes nevlídné počasí, ještě výlet k dominantě Libereckého kraje, na Ještěd.

              Lenka Klimentová

          • Jarní kopačák
            • Jarní kopačák

              2. 5. 2019

              16. 4. 2019 se uskutečnil již pravidelný turnaj ve fotbale prvního stupně. Turnaje se zúčastnily 1. až 3. ročníky. Za každou třídu bylo vybráno jedno družstvo. Mezi sebou se utkaly třídy 1.A Draci a 1.B Ohniví draci. Za druhý ročník to byly týmy 2.A Tygři a 2.B Orli. Třetí ročník reprezentovaly týmy tři, a to 3.A Modří žraloci, 3.B Plameny a 3.C Ohnivá pětka.

               

              Zápasy byly velmi vyrovnané a konečné pořadí dopadlo následovně:

              1. místo: 3.A Modří žraloci
              2. místo: 2.A Tygři
              3. místo: 1.B Ohniví draci