• Novinky

          • Jsme „Jedničky“- my, z Boženky „Babiččiny včeličky“!
            • Jsme „Jedničky“- my, z Boženky „Babiččiny včeličky“!

              25. 10. 2019

              Nesbíráme sice med, ale podobně důležitý a potřebný starý papír v soutěži o “Putovní pohár Boženky“, abychom dokázali, že chceme šetřit naše lesy, chránit čistotu přírody, třídit odpady a kolektivně soutěžit o nejlepší třídu v této soutěži. Proto i letos na podzim již po dvacáté jsme přiváželi za pomoci rodičů i prarodičů denně od rána až do pozdního odpoledne tolik tříděného papíru, že jsme zaplnili 14 kontejnerů za jediný týden. A celková hodnota byla ještě o několik desítek kg větší, než při letošní jarní soutěži. Za úctyhodných 27.274 kg patří pochvala všem aktivním třídám i jejich třídním učitelům, kteří je v soutěži podporovali. Každodenní klání bylo skutečně napínavé až do posledního dne, v němž bylo potvrzeno, že 13 tříd z 25-ti nasbíralo více jak 1 tunu a první 3 třídy bojovaly o stupně vítězů s množstvím papíru přes 2 tuny!

              Získané finanční odměny za umístění, které jsou odvislé od výkupní ceny papíru, pak mohou žáci využít při kolektivních třídních akcích a výchovných projektech.

              Poděkování zaslouží i pracovní „sběrová četa“ z žáků 9. a 8. tříd, která pod vedením p. uč. Solovského vynášela uvedené tuny papíru už od 6,30 hod. z aut na váhu a pak do kontejnerů.


              Výsledky podzimní soutěže 2019:

              Vítězové denní soutěže /á 500,-Kč/: 
              ​​​​​​​

              Pátek:  6.B - 424 kg        

              Pondělí: 8.B - 1.289 kg        

              Úterý:   3.A - 1.079 kg 

              Středa:  5.A - 1.094 kg 

              Čtvrtek: 4.B - 490 kg     

              Pátek:  7.B - 676 kg


              Kompletní pořadí jednotlivých tříd naleznete zde

          • Přírodovědný klokan
            • Přírodovědný klokan

              24. 10. 2019

              Vědomostní soutěže se v tomto školním roce teprve rozbíhají, ale přírodovědný "Klokan" už přiskákal. Letošní soutěže se zúčastnilo 79 žáků 8. a 9. ročníků.

              Nejlepších výsledků dosáhli žáci:

               

              8. ročník

              1. Hojgr Antonín 8.A 67 bodů

                  Kříž Radim 8.B 67 bodů

              2. Janků Marian 8.A 59 bodů

              3. Pavlík Jan 8.C 57 bodů

               

              9. ročník

              1. Roučka Jan 9.A 68 bodů

              2. Hohn Matěj 9.B 54 bodů

              3. Rýznar Filip 9.B 52 bodů

          • Všestary
            • Všestary

              24. 10. 2019

              Ve středu 23. 10. 2019 jsme vyrazili na návštěvu Archeoparku pravěku ve Všestarech u Hradce Králové. Všechny vlaky nám krásně navazovaly, takže jsme krátce po desáté vystupovali na nádraží ve Všestarech. Slibované sluníčko sice zůstalo schované za mraky, ale to nevadilo, protože zájemci z řad šesťáků mířili především za poznáváním pravěkých dějin naší země a třeba i na vlastní kůži zjistit, že život v pravěku nebyl žádný med…

              V budově centra jsme si prošli tři patra expozic, kde nás pan akční průvodce seznámil s množstvím informací o životě v pravěku a kde jsme si také mohli prohlédnout obrovské množství kopií předmětů, které pravěcí lidé používali. Většinu z nás oslovil především obrovský interaktivní model pravěké krajiny, který zaujímá téměř celé jedno patro. Po prohlídce expozic jsme se přesunuli do venkovních prostor. Vesnice je téměř celá nově postavená, postupně jsme tak prošli třeba domem z doby železné, prozkoumali rondel či „osídlili“ neolitický „dlouhý dům“. Na vesnici je obdivuhodné její vznik, kdy se ke stavbě používají jen pravěké nástroje. Vrcholem pro nás všechny byla možnost vyzkoušet si ony pravěké techniky, takže jsme usilovně brousili břidlici, kopali pravěkými motykami či „bobrovali“ kamennou a bronzovou sekerkou. Závěr patřil hodu pravěkým oštěpem, čehož se zúčastnili všichni účastníci akce.

              Po skončení prohlídky pak přišla na řadu obvyklé nákupy suvenýrů a rychlý přesun na nádraží. Čekání na přípoj v Pardubicích jsme využili k návštěvě jednoho nejmenovaného rychlého občerstvení, čímž byly splněny všechny cíle letošní exkurze...:-)

              Tak díky za účast a někdy znovu na nějaké dějepisné akci!

                                                

              Jaroslav Vít, preceptor historie a vedoucí akce

               

          • Přespolní běh
            • Přespolní běh

              21. 10. 2019

              pondělí 30. září se žáci naší školy zúčastnili okrskového kola v přespolním běhu, které se konalo v Zábřehu. V konkurenci zábřežských škol se podařilo do okresního kola postoupit všem čtyřem našim družstvům. Starší žáci obsadili první místo, starší žákyně druhé místo, mladší žáci a mladší žákyně rovněž druhá místa.

              Okresní kolo se konalo ve čtvrtek 3. října v Šumperku. Zde se nejlépe dařilo opět starším chlapcům, kdy družstvo ve složení Milan Keprt, Filip Valouch, Michal Achilis, Jan Pátek, Jiří Kroul  a Tomáš Mikula obsadilo konečné třetí místo.

              Starší dívky ve složení Vendula Matějčková, Nela Přibylová, Zdeňka Pazderníková, Eliška Pobucká, Petra Bednářová a Veronika Cábelová vybojovaly konečné čtvrté místo, pouhý 1 bod od třetího místa.

              Družstvo mladších chlapců ve složení Jan Hampl, Přemysl Dušánek, Jan Jarmar, Ondřej Nejezchleb, Adam Druga a Ondřej Sekanina obsadilo rovněž čtvrté místo a družstvo mladších žákyň ve složení Markéta Žáková, Aneta Šimková, Karolína Bartášková, Valerie Keprtová, Nikola Skalická a Sofie Rochová vybojovalo konečné sedmé místo.

              Všem závodníkům gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

          • Lesní pedagogika
            • Lesní pedagogika

              18. 10. 2019

              Ve čtvrtek 17. 10. 2019 si třída 3.A  vyjela autobusem do Růžového údolí, kde nás už čekali z lesní správy pan Michal a pan Viktor s poutavým programem.

              Během procházky lesem jsme plnili různé poznávací úkoly, ale také soutěžili a hráli bojové hry.

              Přidalo se i nádherné počasí, takže jsme si užili krásných barev podzimu, sluníčka a vůně lesa.

              Nakonec se z nás na chvíli staly i lesní víly a skřítkové... 

              Všem se nám to moc líbilo.

          • Okresní finále atletického čtyřboje
            • Okresní finále atletického čtyřboje

              18. 10. 2019

              V úterý 24. 9. 2019 se žáci naší školy zúčastnili atletického čtyřboje v Šumperku.

              Družstvo mladších žáků ve složení Vilém Pospíšil, Vojtěch Kupl, Václav Daříček, Václav Himl a Marek Rýznar vybojovalo součtem 2506 bodů konečné 14. místo.

              Družstvo mladších žákyň ve složení Markéta Žáková, Aneta Šimková, Nikola Skalická, Karolína Zemánková a Žaneta Drugová skončilo se součtem 4781 bodů na výborném 5. místě. Nejlepší z našich byla součtem 1484 bodů Markéta Žáková, která výkonem 421 cm v dálce skončila druhá mezi všemi mladšími žákyněmi a svým celkovým součtem byla deváté ze všech mladších dívek. Ve výšce se dařilo Nikole Skalické a Káje Zemánkové, které výkonem 130 cm byly na třetím, respektive pátém místě ze všech mladších žákyň.

              Družstvo starších žáků ve složení Martin Vitásek, Marek Lajmar, Michal Achilis, Nikolas Janků a Filip Rýzner vybojovalo součtem 5603 bodů konečné 6. místo. Nejlepší z našich závodníků byl Martin Vitásek, který vyhrál skok vysoký výkonem 165 cm a svým celkovým součtem 1768 bodů skončil na sedmém místě mezi všemi staršími žáky.

              Nejvíce se dařilo družstvu starších žákyň ve složení Vendula Matějčková, Zdeňka Pazderníková, Anežka Vítová, Amálie Svádová a Eliška Pobucká, které konečným součtem 5833 bodů obsadilo krásné čtvrté místo za třemi šumperskými školami. Nejlepší z našich byla Vendule Matějčková, která součtem 1664 bodů byla desátá mezi všemi staršími žákyněmi. Eliška Pobucká obsadila čtvrté místo v hodu kriketovým míčkem výkonem 41,43 m a Amálie Svádová rovněž čtvrté místo ve skoku dalekém výkonem 402 cm.

              Všem našim závodníkům gratulujeme a děkuje za reprezentaci školy.

          • Projekt Edison opět na Božence
            • Projekt Edison opět na Božence

              18. 10. 2019

              V týdnu od 30. 9. do 5. 10. proběhl na naší škole už podruhé projekt Edison. Tentokrát k nám zavítali studenti z Rumunska, Turecka a Indie. Po slavnostním představení v nazdobené tělocvičně (díky p. uč. A. Navrátilové) se Monica, Sevval a Himanshu s našimi žáky pomocí prezentací podělili o informace o svých zemích a seznámili nás se životem u nich doma i s krásami jejich vlastí. Zde je na místě poděkovat i našim šikovným deváťákům (a jednomu šesťákovi), kteří v nižších ročnících působili jako překladatelé našich zahraničních návštěvníků. Good job, guys!

              Někteří žáci měli možnost si s našimi hosty vyjít v pondělí na procházku po Zábřehu, kterou vedl p. uč. Odehnal a kterou jsme korunovali návštěvou místní kavárny. Ve středu odpoledne jsme s p. uč. Rozsívalovou a Čvančarovou vyrazili na výlet do výrobny ručního papíru ve Velkých Losinách a seznámili naše stážisty i s postupy výroby piva v malém rodinném pivovárku Zlosi/yn. Ve čtvrtek si zase zájemci z řad našich žáků mohli na kuchařském workshopu procvičit své kulinářské schopnosti při přípravě národních jídel našich hostů. S Monicou usmažili masové karbanátky, se Sevval vyhnětli sladké kuličky ze semolinové mouky a s Himanshu vytvořili z bramborového těsta bramborovou pikantní kouli, která se s ještě pikantnější omáčkou jedla v housce. Vedli si skvěle ve svých týmech a bezvadně komunikovali, a o tom, jak se jim pokrmy povedly, svědčily i prázdné talířky už 5 minut po konci vaření J A pozor! Všechny recepty byly psané anglicky!

              Samozřejmě, nic z toho bychom neprožili, kdyby se nám nepodařilo najít rodiny, které budou ochotné otevřít své domovy cizincům. A tady bych chtěla poděkovat rodinám našich žáků – Sekaninovým a Žákovým, a také p. uč. Rozsívalové, kteří byli ochotni u sebe stážisty ubytovat a starat se o ně. I díky nim budou určitě Monica, Sevval a Himanshu rádi vzpomínat na Zábřeh a na naši školu.

              Děkuji také vedení školy, které tento projekt podpořilo, i všem učitelům, kteří přispěli k tomu, že se projekt vydařil a že se u nás stážisté cítili dobře.

              Třeba se ještě někdy v budoucnu setkáme s dalšími studenty z dalších koutů světa, protože je dobré vědět, že ne vše, co je cizí, jiné a pro nás někdy nesrozumitelné, je špatné. A díky projektu Edison a milým mladým lidem, kteří se s námi o svou „jinakost“ chtějí podělit, se nám alespoň trochu daří tyto předsudky nabourávat. A to, že k tomu používají angličtinu jako komunikační prostředek, je taky bezva a rozhodně přínosné.

              Have a nice day and speak English!

               

              Jolanta Kamiňska

          • Školní turnaj ve florbale
            • Školní turnaj ve florbale

              18. 10. 2019

              Ve středu 16. 10. se konal na Božence florbalový turnaj chlapců, který zároveň sloužil k výběru nejlepších žáků do reprezentace školy. Oproti loňskému školnímu roku byla účast slabší, ale úrovní rozhodně nezaostávala.

              Pořadí v jednotlivých kategoriích – mladší:

              1. 7.C
              2. 5.A
              3. 5.C
              4. 6.D

              Starší:

              1. 9.A
              2. 9.B
              3. 8.C
              4. 8.B

               

          • ,,G O U Č K O“
            • ,,G O U Č K O“

              11. 10. 2019

              Goučko bylo super! Hráli jsme různé hry, které vyžadovaly spolupráci a myslím, že jsme se jako třída stmelili. Podle mě k tomu nejlépe přispěla hra, za jak dlouho se všichni členové dotknou stropu. Samozřejmě, že jsme nebyli jenom před chatou, ale vyšli jsme si i na výšlap na Bukovou horu. Zdá se to jako velký kopec a to také velký kopec je, ale všichni jsme to zvládli s úsměvem na tváři. A také čerstvý vzduch nikomu neublížil. Zkrátka, Goučko bylo super a kdyby se řeklo, že se pojede znovu, tak bych neváhala ani minutu. Ne, že bychom to potřebovali, ale bylo tam krásně a hlavně jsme se spřátelili. A proto těm, co Goučko ještě čeká, doporučuji, ať jedou. Bylo to vážně skvělé. A tímto bych chtěla poděkovat všem, co se snažili, abychom si to užili. A to si myslím, že se povedlo.

               

              Kristýna Šebestová VI. D.

          • Atletické závody zábřežských škol
            • Atletické závody zábřežských škol

              3. 10. 2019

              Ve středu 25. září proběhlo na zábřežském stadionu slavnostní zahájení provozu atletického areálu. A nová dráha i se sportovními sektory hned vzápětí začala sloužit svému účelu, to když se na ní v rámci atletických závodů utkali žáci zábřežských škol. Slavnostního otevření se ujal předseda Sportovních klubů Miloslav Tempír, starosta František John a náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jan Zahradníček.

              Ve svých projevech především popřáli nastupující sportovní generaci, aby dráhu ráda využívala a dosahovala zde dobrých sportovních úspěchů. Došlo i na poděkování předsedy Atletiky Zábřeh Josefa Ziky Jaroslavu Jaškovi a Miloslavu Tempírovi za dlouhodobé zásluhy o rozvoj atletiky a výstavbu nové atletické dráhy i sektorů na stadionu, který jim za potlesku četných diváků a sportovců poté předal čestné klubové členství. Slavnostní atmosféru doplnili i významní hosté z řad zasloužilých sportovců, trenérů a atletických činovníků Květoslav Vykydal, František Fojt, Pavel Tunka nebo Gita Skoumalová se synem Radkem. Poté už došlo na stříhání pásky, kterého se ujali mladí závodníci.

              První závody zábřežských základních i středních škol proběhly v režii Atletiky Zábřeh, moderoval je známý sportovní komentátor Štěpán Škorpil. Absolutním vítězem a držitelem putovního poháru starosty města se stala naše Boženka před ZŠ Školská a ZŠ a DDM Krasohled.

               

              O pohár starosty

              Kompletní výsledky

               

              Zdroj: www.zabreh.cz