• Novinky

          • Čeps cup 2019/20 pro I. stupeň ZŠ
            • Čeps cup 2019/20 pro I. stupeň ZŠ

              25. 11. 2019

              Žáci naší školy -  Ondřej Možný, Martin Bureš, Jan Bubeníček, Richard Drozd, Vilém Kovář, Matěj Chmelař a Vojta Opravil vybojovali první místo v okresním kole florbalového turnaje, který se konal v pátek 22. 11. 2019 v Postřelmově. 

              Tímto historickým výsledkem si zajistili účast v krajském finále.

              Blahopřejeme!

          • Praktická výuka dějin
            • Praktická výuka dějin

              21. 11. 2019

              Našim žákům jsme v rámci připomenutí listopadových událostí z roku 1989 nabídli malou rekonstrukci. Ta započala ráno před školou, kde probíhala normalizační diskotéka, visely plakáty s hesly z hlubokého socialismu a žákům bylo předvedeno, jak vypadala hodina tělocviku, jak děti skládaly slib jisker a slib pionýrů.

              Náhle se chod dějin posunul a v tehdejším Československu se začalo „něco dít“, slyšeli jsme píseň od kapely Plastic People of the Universe a pak nastal listopad, Národní třída, demonstrace a další události. Na Národní třídě došlo k násilnému potlačení demonstrujících a dějiny se daly do pohybu. Děti cinkaly klíči, zpívaly s Jaroslavem Hutkou, byla vyhlášena generální stávka,… prakticky vše bylo vidět 15. listopadu 2019 před Boženkou.

              Praktická hodina dějepisu končila projevem nového prezidenta Václava Havla, zpěvem hymny a při vstupu do budovy školy byla každému připnuta trikolóra jako symbol Sametové revoluce.

              Závěrem je třeba poděkovat všem, kteří se na této akci podíleli, nejvíce pak panu učiteli Jaroslavu Vítovi a věřit, že takto ukázaný chod dějin zůstane v hlavičkách dětí co nejdéle a nejlépe napořád.

              Na vzpomínkové video k akci se můžete podívat zde

          • Vyhodnocení barevného týdne
            • Vyhodnocení barevného týdne

              12. 11. 2019

              V týdnu od 4. 11. do 8. 11. 2019 proběhl v naší škole tradiční Barevný týden zaměřený na charitativní sběr vršků z PET lahví. Do akce se zapojilo 18 tříd naší školy a školní družina.. Sesbíralo se  neuvěřitelných 103 744 vršků, což odpovídá přibližně 260 kilogramům plastu.

              Nejpilnějšími sběrači byli žáci 5. A třídy, kteří přinesli 15 816 vršků. 2. místo patří třídě 5. C s celkovým počtem 12 334  vršků. Třetí místo si vysbírala třída 4.B, jejíž žáci donesli 11 801 vršků. 

              Nejlepšími sběrači ze 2. stupně se stali žáci 6.B třídy, kteří přinesli 11 490 vršků. Dík patří samozřejmě všem dětem, které se charitativního sběru zúčastnily. 

              Fotografie, které celý týden dokumentují, také dokazují, že naše škola během tohoto listopadového týdne zářila všemi barvami.

          • Okresní finále Mohelnice
            • Okresní finále Mohelnice

              11. 11. 2019

              Ve čtvrtek 7. listopadu se v Mohelnici konalo okresní finále ve florbalu. Smíšené družstvo chlapců ze 6. a 7. tříd odehrálo skvělé zápasy, po sérií 4 vítězství hoši prohráli až v posledním zápase a umístili se tak na krásném 2. místě! Chlapcům moc děkujeme za skvělou reprezentaci naší Boženky.



          • Toulky zábřežskou historií 2019
            • Toulky zábřežskou historií 2019

              11. 11. 2019

              Ve čtvrtek 7. listopadu se v prostorách zábřežského muzea sešli mladí dějepisní nadšenci k již 8. ročníku soutěže “Toulky zábřežskou historií“. Týmy z místních základek a gymnázia doplnili soutěžící z Postřelmova a Dubicka, takže se klání účastnilo rekordních 12 týmů! Hned na úvod na soutěžící čekal fiktivní rozhovor Jana Welzla s Bedřichem Golombkem. Úkoly byly plněny formou vyplňování protokolů, ale také aktivitami přímo v muzeu (poznávačka předmětů, historický videostop či „bleskovka“ v muzeu). Nezapomněli jsme i na dobu nedávnou, připomněli jsme si blížící výročí 17. listopadu či příběh Karla Lukase. Soutěžící se již tradičně vypravili i do terénu. I letos je čekala městská hra, ale také i prověření znalosti okolí města, vždyť Obrázkový místopis byl jednou z těch těžších zkoušek během našeho klání ducha. Cestou k úspěchu tak nebyly toliko znalosti z učebnic, ale především postřeh, dobrá paměť a týmová spolupráce. Soutěž byla napínavá až do úplného konce. Naše týmy osmáků byly po celou dobu soutěže v horní části tabulky, ale výsledek byl naprosto vynikající! Tým „A“ ve složení Klára Indrová, Anežka Vítová a Dan Frydrych jednoznačně soutěž vyhrál, v dramatickém konci pak naprosto drtivý finiš předvedl tým „B“ (Rozálie Švubová, Jan Pavlík a Antonín Hojgr), který nakonec o pouhopouhé dva body předčil tým z NG a obsadil krásné 2. místo! Zlato a stříbro jsme v historii soutěže ještě nikdy nezískali, proto reprezentantům z „Boženky“ patří obrovský dík za velkého soutěžního ducha, byli skvělí!!!


              Poděkování od soutěžících a jejich učitelů za pěkné dopoledne s historií pak byla největší odměna za náročnou práci na přípravě soutěže pro nás organizátory, kterými byli správce muzea Milan Dvořák a má maličkost… :)


              Tak za rok zase!                             

              Jaroslav Vít, preceptor historie

          • Pevnost poznání Olomouc
            • Pevnost poznání Olomouc

              11. 11. 2019

              úterý 5. listopadu se vydali šesťáci na zeměpisnou exkurzi do Olomouce. Jejich cílem byla Pevnost poznání. V pevnosti jsme zhlédli hned několik expozic – Věda v pevnosti, Rozum v hrsti, Živá voda a Světlo a tma. V poslední expozici jsme se prostřednictvím filmu Neuvěřitelný vesmír dostali alespoň obrazně i mimo naši planetu. Podívali jsme se na záplavový model Olomouce, na výrobky vyrobené 3D tiskárnou a také na interaktivní pískoviště. Největší fronta zájemců se však vytvořila u dnes už nepoužívaného přístroje – psacího stroje. Po Pevnosti poznání jsme bohužel nemohli absolvovat původně zamýšlenou meteorologii a díky nepříznivému počasí ani jinou aktivitu v centru města. Takže návštěvu Olomouce jsme zakončili v suchu nákupního centra a závěrečnou cestu na nádraží, naštěstí bez deště, jsme si zpestřili vycházkou přes Michalský výpad a Bezručovy sady. 

              Jan Odehnal

          • Strašidelný den v 2.B
            • Strašidelný den v 2.B

              1. 11. 2019

              V pátek 1. listopadu proběhl ve třídě 2.B strašidelný den. Na oslavu dušiček jsme se převlékli do strašidelných masek, povykládali o svátku všech mrtvých a zmínili se i o americkém svátku Halloweenu. Užili jsme si ale i spoustu legrace, strašidelného učení a na závěr nám spolužačka donesla i sladkou odměnu. 

          • Dýňový den
            • Dýňový den

              1. 11. 2019

              Strašidýlka nejroztodivnějších podob ve čtvrtek 24. 10. 2019 vydlabaly a vyřezaly děti ze 2.A v pracovních činnostech a v anglickém jazyce z dýní. Lucerničky, které z vydlabaných dýní vznikly, rozsvítily a provoněly celý první pavilon. O tom, jak se práce dětem dařila se můžete přesvědčit na fotografiích.