• Novinky

          • Okrskové a okresní kolo ve florbale starších děvčat
            • Okrskové a okresní kolo ve florbale starších děvčat

              19. 12. 2019

              Soutěže ve florbale byly v letošním roce pro naše děvčata úspěšné. Starší holky se stejně jako ty mladší probojovaly až do okresního finále, kde obsadily čtvrté místo.

              Okrskové kolo se uskutečnilo v Rapotíně na základní škole Údolí Desné. Do okresního finále, stejně jako u mladších, postupovala dvě družstva. V prvním utkání jsme nastoupili proti týmu z Hrabišína. Zápas se od začátku vyvíjel podle našich představ. Hned v úvodní minutě jsme se ujali vedení a svůj náskok jsme postupně zvyšovali. Ve druhém zápase nás čekal velice kvalitní domácí tým. Zpočátku bylo utkání vyrovnané, ale favorizované soupeřky pak přidaly na obrátkách, zatlačily nás do defenzivy a vstřelily dvě rychlé branky a v závěru přidaly i další dvě.

              Třetí utkání s Libinou bylo napínavé od začátku až do konce, naštěstí pro nás se šťastným koncem. V tomto utkání se totiž rozhodovalo o druhém postupujícím.  Velice dobře hrající soupeřky se ujaly vedení, ale naše holky dokázaly výsledek otočit a vytvořit si i dvougólový náskok. Závěr utkání byl velice napínavý. Libina dokázala snížit na rozdíl jedné branky a vypracovala si několik šancí. Naštěstí pro nás se jim ale tíženou branku vstřelit nepodařilo.

               

              POŘADÍ v oblastním kole:

              1.  ZŠ Údolí Desné, Rapotín (9 bodů) - postup do OF

              2. ZŠ B. Němcové Zábřeh (6 bodů) - postup do OF

              3. ZŠ Libina  (3 bodů)

              4. ZŠ Hrabišín (0 body)

               

              Výsledky v oblastním kole:

              Zábřeh – Hrabišín 7:0                           

              Zábřeh – Údolí Desné 0:4

              Zábřeh - Libina 4:3

              Stejně jako finále mladších dívek se i to okresní finále starších dívek uskutečnilo v Šumperku na ,,Hlucháku“. Zde o postup do krajského kola bojovalo pět nejlepších týmů z okresu: ZŠ Údolí Desné Rapotín, ZŠ Šumavská Šumperk, ZŠ 8. května Šumperk, Gymnázium Šumperk a my.

              Ve všech utkáních holky předvedly skvělé, bojovné výkony, ale bohužel chyběla nám v týmu střelkyně. Každé družstvo jednu takovou hráčku mělo, která dokázala v pravou chvíli rozhodnout utkání.  Nicméně děvčata zanechala na turnaji dobrý dojem, o čemž svědčí i vyrovnané výsledky.

               

              VÝSLEDKY NAŠICH ZÁPASŮ:

              Zábřeh – 8. května        3:4                      

              Zábřeh – Rapotín          1:3

              Zábřeh – Šumavská      1:1                      

              Zábřeh – Gymnázium    1:2           

                         

              POŘADÍ TÝMŮ:        

              1. ZŠ (9 bodů, skóre 14:5)

              2. ZŠ 8. května Šumperk (9 bodů, skóre 12:5)

              3. Gymnázium Šumperk (6 bodů, skóre 6:11)

              4. ZŠ Boženy Němcové Zábřeh (1 bodů, skóre 6:10)

              5. ZŠ Šumavská Šumperk (1bod, skóre 4:11)

               

              Všem žákyním děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy.

          • Okrskové a okresní kolo ve florbale mladších děvčat
            • Okrskové a okresní kolo ve florbale mladších děvčat

              19. 12. 2019

              Už několik let se děvčata účastní stejně jako chlapci soutěží ve florbale. Již v minulosti děvčata předvedla své kvality. V letošním roce se jim podařilo probojovat až do okresního finále, kde obsadila čtvrté místo. Ale nepředbíhejme, začněme pěkně od začátku oblastním kolem.

              Oblastní kolo se konalo v Šumperku v nádherné sportovní hale gymnázia. Zde měla děvčata možnost změřit své síly s týmy ZŠ E. Beneše Šumperk, ZŠ Šumavská Šumperk a pořádajícím Gymnáziem Šumperk. Do okresního finále postupovala první dvě družstva. Naše děvčata obsadila druhou postupovou příčku, o které nakonec rozhodovalo až lepší skóre - vyšší počet vstřelených branek.

              POŘADÍ v oblastním kole:

              1. ZŠ E. Beneše Šumperk  (9 bodů) - postup do OF

              2. ZŠ B. Němcové Zábřeh (4 bodů, skóre +2) - postup do OF

              3. ZŠ Šumavská Šumperk  (4 bodů, skóre -2)

              4. Gymnázium Šumperk (0 body)

               

              Výsledky v oblastním kole:

              Zábřeh – Gymnázium Šumperk 3:1                             

              Zábřeh – Šumavská (6.zš) 3:3

              Zábřeh - ZŠ E. Beneše 0:3

              Okresní finále se uskutečnilo opět v Šumperku, ale tentokrát ve sportovní hale ,,Hluchák“. Zde se sešly čtyři nejlepší týmy z celého okresu: ZŠ Libina, ZŠ Dr. E. Beneše Šumperk, ZŠ 8. května Šumperk a my.

              Naše děvčata se ve finále velice snažily a do každého zápasu vstupovaly s velkým nasazením a odhodláním zvítězit. Jenže kvalita soupeřících týmů byla opravdu vysoká, a tak zde holky spíše sbíraly zkušenosti, které se jim ale budou jistě hodit v dalších ročnících.

               

              VÝSKEDKY NAŠICH ZÁPASŮ:

              Zábřeh – 8. května     1:7                      

              Zábřeh – Dr. E. Beneše    0:5

              Zábřeh – Libina           0:14 

                                

              POŘADÍ TÝMŮ:        

              1. ZŠ Libina (9 bodů)

              2. ZŠ 8. května Šumperk (6 bodů)

              3. ZŠ Dr. E. Beneše Šumperk (3 bodů)

              4. ZŠ Boženy Němcové Zábřeh (0 bodů)

               

              Všem žákyním děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy.

          • Písnička zpívala před Vánocemi
            • Písnička zpívala před Vánocemi

              19. 12. 2019

              Náš sboreček Písnička se již tradičně zúčastnil  charitativní akce - ADVENTNÍHO  ZPÍVÁNÍ v pondělí 9.12.1019. Letos dobrovolné vstupné podpořilo činnost společnosti Šance Olomouc, která pomáhá dětem s hematologickým a onkologickým onemocněním. Patronát nad akcí převzal profesor Vladimír Mihál, bývalý přednosta dětské kliniky a zakladatel Šance, který se osobně zúčastnil a krátce vystoupil na úvod koncertu. Pak už dostaly prostor děti a jejich samotná vystoupení. Vystřídaly se sborečky ze tří mateřských a tří základních škol a na závěr zaznělo společné zpívání všech zúčastněných. Během tohoto koncertu se dle informací organizátorů vybralo kolem 10.000 Kč! (Přesná částka bude uveřejnění v médiích.)

              Naposledy v tomto roce se ve čtvrtek 19.12. 2019 naše děti sešly ke společnému zpívání v MŠ Zahradní, kam se vždy moc těší hlavně ty nejmladší. Prvňáčků máme ve sboru letos dobrou polovinu. O to více se těšili, že se podívají do své školky a pozdraví milované paní učitelky. Společně se sborem Zvoneček zazpívaly pro radost ostatním dětem.

          •  Návštěva ALZHEIMER CENTRA
            • Návštěva ALZHEIMER CENTRA

              18. 12. 2019

              V rámci kroužku Pomáháme si se žáci z pátého ročníku rozhodli navštívit zábřežské Alzheimer centrum. Připravili si krátkou pohádku a pár písniček pro zpříjemnění předvánočního období. Jednu z písní si sami napsali a sklidila velký úspěch. Přes počáteční nervozitu si žáci své krátké vystoupení velmi užili a jsou moc rádi, že mohou těmto lidem alespoň trošku zpříjemnit vánoční čas. 

          • Vánoční Boženka
            • Vánoční Boženka

              10. 12. 2019

              pátek 6. prosince se prostor před školou proměnil na vánoční náměstíčko. Od 14:30 zde probíhala již tradiční akce - Vánoční Boženka. Žáci a učitelé připravili pro rodiče a přátelé školy stánky s bohatým občerstvením, výrobky dětí a také kulturní program.

              Vše probíhalo v příjemné adventní atmosféře. Na pódiu se postupně vystřídala většina tříd (7.A, 3.A, 4.B, 6.B, 9.B, 8.A, 7.B,), náš pěvecký sbor Písnička a také jsme viděli taneček školní družiny. Jednotlivá vystoupení byla pečlivě připravená, zaznělo plno krásných vánočních písní, dokonce i v několika jazycích a tradičně nás podpořili přátelé z nedaleké MŠ Zahradní. Vskutku originální pak byla miniopera 12 měsíčků v podání deváťáků (9.C). Závěr patřil školní kapele, která spolu hraje od letošního září - The Plastic people of the juniors

              Co se týče dobrot, na své si přišli opravdu všichni – v stáncích bylo možné koupit si vánoční punč, bramboráky, palačinky, lívanečky nebo párek v rohlíku. To vše se poprvé připravovalo venku, přímo před zraky přítomných.

              Děkujeme všem, kteří naši akci svojí přítomností podpořili, a přejeme krásný adventní čas!

          • Mikuláš na Božence
            • Mikuláš na Božence

              10. 12. 2019

              V pátek 6. prosince dorazil Mikuláš se svojí družinou i k nám do školy. Hned ráno se postavil ke vchodu  a vítal všechny přicházející žáky i učitele. Jeho andělsko-čertovská družina pobíhala venku a věnovala se dětem i v prostorách před školou. Mikuláš se starším čertem a andělem rozdával všem perníčky k snědku. Některé děti trvaly na tom, že zarecitují Mikulášovi básničku, čímž si zajistily bezpečí a odložily svůj případný pobyt v pekle na neurčito. Výsledků tohoto počínání si určitě všimnete na fotkách.

          • Zpívání sborečku Písnička v Loučné nad Desnou na Loučenské vločce
            • Zpívání sborečku Písnička v Loučné nad Desnou na Loučenské vločce

              10. 12. 2019

              pátek 29. 11. 2019 se vydal náš sboreček Písnička opět spolu s kamarády- zpěváčky ze sboru Slavík na svůj první koncert. 

              V letošním roce čekal děti náročný den - nejen společná zkouška a dokonce dva odpolední koncerty, ale i cesta vlakem do Loučné a zpět.

              Sešli jsme se v hudebně, kde jsme ještě chvíli „dopilovávali“ repertoár, který se měl zpívat a pak hurá na vlak. Trochu jsme měli obavy, aby jel včas a ty se potvrdily, protože měl  téměř 20 minutové zpoždění. Děti si ale krátily chvilku v prostoru zábřežské zastávky hraním her i prozpěvováním, takže to nakonec celkem rychle uběhlo. Dokonce předpovídaný deštivý den k nám byl milosrdný a deštníky jsme mohli nechat schované. Po příjezdu do Loučné jsme vyrazili k blízké základní škole, kde jsme na oběd dostali (oproti tradičnímu řízku) vynikající pečené kuře s rýží i sladký muffinek.  Pořádně posilněni jsme se pak přesunuli do prostoru loučenského kulturního domu. tzv. Skleník. Tam jsme byli přivítáni organizátorem Petrem Lukášem a proběhla zde krátká zkouška všech zúčastněných sborů i následné dva koncerty s malou občerstvovací pauzou. Na jevišti jsme se vystřídali společně se sbory ze Šumperka i z Ostravy.

              Podle ohlasu z řad posluchačů se nám naše vystoupení moc povedlo, z čehož jsme měli s dětmi velkou radost. Jen druhý koncert nám trochu kazila představa našeho úprku na vlak, který bohužel zpoždění neměl. Naštěstí jsme vše stihli tak akorát a dojeli včas i domů do Zábřeha. Na památku jsme si opět přivezli plyšáčka - medvídka i sladkost se vzpomínkovou vločkou.

              Už se těšíme na zpívání před naší školou Vánoční Boženku 6.12.  i Adventní zpívání v DK Zábřeh 9.12., kam zveme všechny rodiče i sborové příznivce a posluchače.

          • Dějepisná olympiáda
            • Dějepisná olympiáda

              6. 12. 2019

              Dne 4. prosince se na naší škole konalo školní kolo dějepisné olympiády, kterého se zúčastnili žáci 8. a 9. tříd. Letošní ročník se nesl ve znamení tématu Dlouhé století se loučí a týkal se období mezi lety 1880 až 1920.

              S otázkami si z patnácti zúčastněných nejlépe poradili Klára Indrová z 8. B s 46 body, Tereza Jílková z 9. C s 43 body a Matěj Hohn z 9. B s 42 body. Tito tři také postupují do okresního kola. Všem účastníkům patří velká gratulace. Podrobné výsledky jsou vyvěšeny na nástěnce v přízemí správního pavilonu.
               

          • Den s roboty
            • Den s roboty

              5. 12. 2019

              Již se stalo tradicí, že v předvánoční čas nás navštíví VOŠ a SPŠ Šumperk se stavebnicemi robotů od Lega. Programování robotů se zúčastnilo osm žáků 8. ročníku a dvanáct žáků 9. ročníku. Hlavním úkolem bylo sestavit robota a naprogramovat ho, aby urazil stanovenou trať.

              Soutěž vyhrála dvojice Havelka Filip a Jílek Jan z 9.C. Oba žáci postupují do okresního kola v Šumperku.

          • Skřítkový den
            • Skřítkový den

              3. 12. 2019

              Při čtení příběhů z knížky Děti z Bullerbynu jsme s dětmi narazili na kapitolu „Jak slavíme Vánoce v Bullerbynu“. Děti se dozvěděly, že ve Švédsku, odkud knížka pochází, nosí dárky skřítek Jultomten. Rozhodli jsme se, že tyto mužíčky, kteří na nás koukají z výkladních skříní, mačkají se v regálech, vykukují z krabic, zdobí adventní věnce, mají dlouhé nohy, ruce, vousy, bambulkový nos, naducané tváře a špičatou čepici v naší třídě vyrobit.  Dětem se práce  dařila a velmi je bavila. Na konci vyučování byla třída plná rozkošných různobarevných skřítků, které si můžete prohlédnout na fotografiích.                                              

          • Pyžamová párty – Večerníčky
            • Pyžamová párty – Večerníčky

              17. 12. 2019

              Ve čtvrtek 28. 11. se třída 2.B rozhodla přenocovat ve škole. K večeři jsme si dali výbornou pizzu, převlékli se do pyžamek a užili si krásný večer. Čekaly nás hry a hlavně jsme si vyzkoušeli ztvárnit vybrané večerníčky, které nás provázely celým večerem. Vše jsme zakončili stezkou odvahy s postavičkami z veřerníčků a znaveni ulehli do spacáků. Druhý den jsme byli všichni velmi unavení,  ale určitě to stálo za to! 

          • Maluch 27. 11. 2019
            • Maluch 27. 11. 2019

              17. 12. 2019

              Konec roku si třídy 1.B a 2.A užili kreslením po autě, které se vydalo na cestu do Maroka a zpět. Děti si to moc užily, každý popustil uzdu své fantazie a vzniklo z toho krásné dílo. Pár měsíců na to nám přišli Jirka s Barčou povykládat o tom, co všechno viděli a zažili. Povídání trvalo přes dvě hodiny a děti byly  velmi pozorné. Zasloužily si krásné dárečky a všichni dostali písek přímo ze Sahary. Děkujeme Jirkovi a Barče za krásně strávené středeční dopoledne.