• Novinky

          • Sv. Ludmila – 1100. výročí ✝️
            • Sv. Ludmila – 1100. výročí ✝️

              27. 9. 2021

              16. září si žáci 8. B v hodině dějepisu připomněli 1100. výročí od úmrtí první historicky doložené české kněžny Sv. Ludmily. 

              Během různých aktivit si žáci nejdříve zopakovali to, co už o této světici věděli z loňského roku. Kněžna Ludmila jim dále byla prezentována jako žena, manželka, křesťanka, spoluzakladatelka českého státu a jako vychovatelka knížete Václava. Byli také upozorněni na různá umělecká díla, písemné památky i místa, která se ke svatoludmilské tradici vztahují. Poslední aktivitou a úkolem, se kterým se žáci měli popasovat, bylo nakreslit portrét Sv. Ludmily. Jak se jim to podařilo, můžete posoudit na následujících fotografiích.  

          • O pohár starosty města Zábřeh 🏆🥇
            • O pohár starosty města Zábřeh 🏆🥇

              26. 9. 2021

              Ve čtvrtek 23.9. se žáci naší školy zúčastnili 2. ročníku atletických závodů pro žáky zábřežských škol O pohár starosty města. Obhajovali jsme první místo z prvního ročníku před dvěma roky. A byla to obhajoba s grácií. Naše družstvo nedalo nikomu šanci a s přehledem vyhrálo. 🥇🤗

              Kolikrát jsme vyhráli, či kolikrát stáli naši závodníci na stupních vítězů, se podívejte na fotkách. Zde několik nej výkonů. 

              Markéta Žáková vyhrála ve skoku vysokém starších žákyň osobákem 145 cm a přidala ještě druhé místo ve skoku dalekém.

              Julie Burešová vyhrála skok daleký starších žákyň výkonem 442 cm a přidala další první místo i v běhu na 60 m. Osobákem přes 42 m v hodu míčkem obsadila druhé místo Ema Kocianová a skvělé výkony starších žákyň završily v běhu na 600 m druhým a třetím místem a časy na hranici 2 min Amálie Žouželková a Aneta Šimková. 

              V kategorii mladších žákyň jsme obsadili kompletní stupně vítězů v běhu na 60 m a to v pořadí - první Markéta Hrubá, druhá Hana Žáková a třetí Sára Šimková. Markéta Hrubá přidala ještě vítězství a osobák ve skoku dalekém - 430 cm. V hodu míčkem zvítězila výkonem přes 33 m Nikola Janaszová a opět skvělé osobáky a umístění v běhu na 600 m s výkony těsně nad 2 min předvedly druhá Ema Ficková a třetí Iva Chlumská.

              I starší žáci přidali několik vítězství. Běh na 60 m vyhrál Ondra Hampl, hod míčkem vyhrál hodem těsně pod 60ti metrovou hranici Vašek Daříček a běh na 800m suverénně vyhrál Přemek Dušánek. Radim Švub obsadil druhé místo ve skoku vysokém výkonem 150cm a třetí místo ve skoku dalekém. 

              V mladších žácích jsme měli všechny tři závodníky na stupních vítězů v běhu na 60 m a ve skoku vysokém. Rovněž jsme přidali vítězství ve skoku dalekém a běhu na 800m. O tyto skvělé výkony se zasloužili Jan Bureš, Ondřej Možný, Kamil Lajmar, Vilém Kovář, Martin Janků a Marek Horký. 

              K závěrečným štafetám už není co dodávat, protože ty jsme v obou kategoriích vyhráli o parník stylem start-cíl, kdy jsme už od prvních úseků získali vedení a to jen postupně navyšovali.

              Chválím a děkuji všem závodníkům za předvedené výkony a skvělé dopoledne!!! 👍

          • Výstava na stromech 🌳 🌳 📷
            • Výstava na stromech 🌳 🌳 📷

              23. 9. 2021

              Zveme Vás do Bezručových sadů (naproti Božence) na Výstavu na stromech.

              Výstava bude k vidění od 2. 10. do 9. 10. 🗓️

              Akce je pořádána v rámci Týdne důstojné práce, kterou organizuje celorepublikově společnost Fairtrade Česko a Slovensko. Naše škola Boženka se rozhodla do této akce zapojit spolu s dětmi. Účelem je postupné seznamování dětí s globálními problémy, uvědomováním si zodpovědnosti v rámci enviromentálních otázek, významu udržitelného rozvoje atd.

              Výstava letos nese podtitul "Život v bavlně". 

              Chcete nahlédnout do života pěstitelů bavlny a společně s námi se zamyslet nad možnostmi udržitelnější produkce - bez plýtvání vodou, bez genetické modifikace bavlníků, s minimem pesticidů, bez dětské práce, s důstojnými výkupními cenami a šetrnějším přístupem k životnímu prostředí? 👐 🍃  🌎

              Přijďte se podívat, zamyslet, odpočinout do parku před naší školou.

              Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst zde

               

          • Akce GO 6.D 😎 🏞️
            • Akce GO 6.D 😎 🏞️

              17. 9. 2021

              Náš adapťák začal na vlakovém nádraží v Zábřeze. Jen pro nás přijela náhradní autobusová doprava.

              S velkým zpožděním jsme dojeli do cíle. Z Petrova nad Desnou jsme mašírovali asi 6 km pěšky na Švagrov. Odpoledne jsme hráli seznamovací hry „Člověče, nezlob se“ a „Bang“.

              V podvečer jsme si v lese nasbírali dřevo na večerní táborák a zablbli jsme si na lanách. Od ohně nás zahnal déšť.

              Čtvrteční ráno jsme zahájili rozcvičkou, snídaní a hry v učebně. Týmové hry spočívaly v taktice, jak si
              předávat míček aniž by se dotýkaly dvě ruce naráz, domluvit se na mnohonožce, podle pořadí čísel rozložených uvnitř kruhu se postupně dotknout za určitých podmínek.

              Až ustal déšť pokračovali aktivity venku. Dostávali jsme se přes bažinu, přes minové pole, stavěli jsme ze sto špejlí věž. Po poledním klidu jsme vyrazili ze základny rozděleni na dvě skupiny – chleba a máslo. Tím začal náš ekoprogram. Něco jsme se přiučili, lehce zmokli a těšili se na večeři a večerní program. Pasováním na šesťáky začal náš taneční večer. Protančili jsme se čtyřmi ročními obdobími.

              V pátek posíleni snídaní jsme vyrazili na 8 kilometrovou túru do Petrova na autobus.


              Adéla Kochwasserová, Rózka Barvířová z 6.D 😊