• Novinky

          • Podzimní sběrová soutěž
            • Podzimní sběrová soutěž

              24. 10. 2018

              Rekord sice odolal, my to ale dáme, na jaro se nachystáme!

              S takovou výzvou můžeme zhodnotit naši podzimní soutěž tříd o "Putovní pohár Boženky" ve sběru starého papíru, neboť i v naší soutěži platí sportovní heslo "Ne vždy se podaří zvítězit, důležité je – na příště se ještě více připravit"!

               A tak dnešních necelých 24 tun budeme považovat za přípravu pro jarní útok na rekordní výzvu necelých 37 tun  z jara 2016. Musíme začít soutěžit od prvního dne až do posledního, a všechny třídy. To se nám tentokrát nepodařilo, první den mělo 10 tříd v tabulce nulu. Pravá soutěžní rivalita mezi třídami započala až 4.soutěžní den a to s velkou pochvalou zvláště pro třídy 2.stupně, které byly po prve aktivnější, než třídy 1.stupně. To také dokazuje i celkový výsledek, když třídy 2.st. nasbíraly 12.285 kg a třídy 1.st. 11.616 kg. Celková hodnota podzimního sběru všech tříd = 23.851 kg.

              Mezi všemi třídami si suverénně vedla třída 6.C, která se po celou soutěž držela na špici pořadí.

              V soutěži k výročí ČR - „"denně nejméně 100 kg denně" se umístily jen dvě třídy: 4.A a 4.C, které proto získají finanční bonus k odměně v celkové soutěži, v níž obsadily 2. a 3. místo! Pochválit také musíme prvních 12 tříd, z nichž každá nasbírala více jak 1 tunu a získává také finanční odměnu. Věříme, že zbývajících 12 tříd na 13.-24.místě se v jarní soutěži zaktivizuje ještě k lepšímu výkonu a pomůže tak ke společné snaze -  překonat školní rekord a tím nejen získat finanční posilu pro nákup školních zájmových potřeb, ale i k potřebné druhotné výrobě nových výrobků ze starého papíru. Poděkování za už tradiční pomoc v naší soutěži si zaslouží vedle žáků sběračů i jejich rodiče a prarodiče, kteří svými auty dovážejí sběrový papír, který pak žákovská sběrová četa pod vedením p. uč. Solovského vykládá, váží, třídí a ukládá do kontejnerů. Stejně tak budeme všichni připraveni na jarní, už 19.soutěž, k níž už dnes začněte všichni shromažďovat papír pro zdárný výsledek vaší třídy i školy.

              Pořadí tříd v letošní podzimní soutěži:

              1. 6.C       2640 kg                    13. 6.A    853 kg

              2. 4.A       2415                         14. 2.B    832

              3. 4.C       1431                         15. 7.A    774

              4. 3.A        1355                         16. 8.B    767

              5. 5.B        1283                         17. 2.A    639

              6. 8.A        1258                         18. 9.C    634

              7. 9.A        1246                         19. 5.C    508

              8. 5.A        1198                         20. 1.B    400

              9. 6.B        1170                         21. 7.C    391

              10. 9.B       1081                        22. 3.C    358

              11. 7.B       1069                        23. 8.C    352

              12. 3.B       1015                        24. 1.A    182

          • Drakiáda se ŠD
            • Drakiáda se ŠD

              24. 10. 2018

              Už od pondělního rána 15. října jsme napjatě čekali, jaké bude počasí. Proč? 

              Protože jsme se chystali na odpolední  drakiádu. Počasí nakonec nezklamalo – bylo slunečno a mírně větrno. Draci létali i padali, ve vzduchu dělali pěkné efekty i orali pole. S draky jsme běhali i tančili. Ostatně jako na každé jiné drakiádě. Někomu se dráčci vznášeli lépe, jiným hůře, ale zkrátka nepřišel nikdo. Za snahu byly oceněny všechny děti. Děkujeme též rodičům, kteří vytrvale pomáhali držet dětem ty největší a nejdéle létající draky.

          • Jablíčkový týden
            • Jablíčkový týden

              24. 10. 2018

              Druhý říjnový týden proběhl ve 2. a 3. oddělení naší školní družiny jablíčkový týden.

              Během tohoto týdne jsme kromě získávání informací o našem nejběžnějším ovoci - (chuť , barva, velikost) jablíčka kreslili, tiskali, lepili i o nich zpívali.

              Určitě nejzábavnější a nejzajímavější bylo krájení jablíček na sušení, pečení štrůdlu, smažení jablíčkových lívanců a jablíček v těstíčku. Všechno, co jsme si ukuchtili, jsme si také snědli.

              Každý den v rámci relaxace po obědě, jsme si přečetli pohádku o jablíčkách, jabloních nebo ježcích. Na konci bylo vždy poučení, které se týkalo charakteru – to rozpoutalo vždy „vášnivý“ rozhovor.

              Děti zaujala soutěž s názvem "Mlsný jazýček družiny". Odvážlivci se zavázanýma očima poznávali chuť jablka, mrkve, hrušky švestky a papriky. Většina dětí ovoce po chuti poznala, největším oříškem však bylo poznání švestky a hrušky.

              S velkým zaujetím se zapojili do několika soutěží: Tanec ve dvojici s jablkem na čele, Překážková dráha s jablkem na hlavě či rovnováha, Silová soutěž s jablkem mezi koleny.

              Celý týden jsme si užili, bylo to moc fajn, proto pro nás odměnou byl páteční odpočinek u animovaných příběhů "Červík Pepík" či  ranní pohádka "Jablíčko se dokoulelo".

          • Úspěch přespolního běhu
            • Úspěch přespolního běhu

              24. 10. 2018

              Ve čtvrtek 2.10. jsme se zúčastnily v Jeseníku  krajského finále v přespolním běhu. Už probojovat se sem byl velký úspěch. Děvčata se ale nezalekla a skvěle zazávodila. Ve složení: Nelča Přibylová, Zdeňka Pazderníková, Venda Matějčková, Eliška Pobucká, Amálka Žouželková a Adéla Hlavatá vyhrály a domů jsme jely s titulem vítěz Olomouckého kraje v přespolním běhu. Děvčatům moc gratuluji a přeji plno jiných podobných úspěchů.

          • Všestary
            • Všestary

              15. 10. 2018

              V pondělí 8. 10. 2018 jsme vyrazili na návštěvu Archeoparku pravěku ve Všestarech u Hradce Králové. I letos jsme, po dobrých zkušenostech z loňska, zvolili přesun vlakem. Všechno krásně navazovalo, takže jsme už krátce po osmé vystupovali na nádraží ve Všestarech. 

              Slibované sluníčko sice zůstalo schované za mraky, ale to nevadilo, protože zájemci z řad šesťáků mířili především za praktickým poznáváním pravěkých dějin naší země. V replice pravěké neolitické vesnice si žáci mohou vyzkoušet dávné techniky výroby broušených nástrojů, zkusit si kopat pravěkou motyčkou či drtit obilí na zrnotěrce, no prostě na vlastní kůži zjistit, že život v pravěku nebyl žádný med… 

              V budově centra jsme zhlédli film o postupném budování vesnice a technikách, které byly zapotřebí při jejím vzniku. Poté jsme prošli tři patra expozic, kde nás pan akční průvodce seznámil s množstvím informací o životě v pravěku a kde jsme si také mohli prohlédnout obrovské množství kopií předmětů, které pravěcí lidé používali. Většinu z nás zaujal především obrovský interaktivní model pravěké krajiny, který zaujímá téměř celé jedno patro. Po prohlídce expozic jsme se přesunuli do venkovních prostor. Vesnice je téměř celá nově postavená, postupně jsme tak prošli třeba neolitickým domem či prozkoumali rondel. Na vesnici je obdivuhodné její vznik, kdy se ke stavbě používají jen pravěké nástroje. Vrcholem pro nás všechny byla možnost vyzkoušet si ony pravěké techniky, takže jsme usilovně brousili břidlici, drtili obilí na zrnotěrce, kopali pravěkými motykami či „bobrovali“ kamennou či bronzovou sekerkou. Závěr patřil hodu pravěkým oštěpem, čehož se zúčastnili všichni účastníci akce. 

              Po skončení prohlídky pak přišla na řadu obvyklé nákupy suvenýrů a rychlý přesun na nádraží. Hodinové čekání na přípoj v Pardubicích jsme využili k návštěvě jednoho nejmenovaného rychlého občerstvení, čímž byly splněny všechny cíle letošní exkurze...:-) 

              Tak díky za účast a někdy znovu na nějaké dějepisné akci!

              Jaroslav Vít, preceptor historie a vedoucí akce

          • Teplice nad Bečvou
            • Teplice nad Bečvou

              15. 10. 2018

              Ve středu 3. října jsme se vydali na zeměpisně – přírodovědnou exkurzi do Teplic na Bečvou. Nacházejí se zde známé lázně, ve kterých se léčí nemoci oběhového a nervového systému.

               V lázních jsme dostali za úkol vyhledat místní léčivé prameny, zjistit jejich názvy a pH vody. Poté nás čekala návštěva Zbrašovských aragonitových jeskyní. Tyto jeskyně se nacházejí přímo v areálu lázní a jsou to nejteplejší jeskyně v České republice! Zajímavostí je také fakt, že díky aragonitu v těchto jeskyních nenajdeme téměř žádné krápníky. Další NEJ se ukrývá na protějším břehu Bečvy. Hranická propast je nejhlubší zatopenou propastí světa! Její zatopené útroby jsme si mohli prohlédnout pouze v 3D videu v informačním centru. Nejnižší potvrzená hloubka propasti činí 404 metrů, jejího dna však stále nebylo dosaženo. Po naučné stezce jsme přes zbytky hradu Svrčov došli do Hranic, odkud jsme dojeli zpátky do Zábřeha.

          • GO Domašov - seznamovací akce tříd 6.B a 6.C
            • GO Domašov - seznamovací akce tříd 6.B a 6.C

              15. 10. 2018

              Ve dnech 24. – 26. 9. 2018 se uskutečnila tzv. Go akce tříd 6.B a 6.C v Domašově nad Bystřicí.

              Do Domašova jsme vyrazili ze zábřežského nádraží v pondělí ráno. Po přestupu v Olomouci jsme nasedli do motoráčku, který nás vyvezl do hvozdů Nízkého Jeseníku. Pěšky s batohy na zádech jsme se vypravili ke skautskému centru, kde jsme byli ubytováni. Kvalita ubytování děti příjemně překvapila – zvlášť, když zjistily, že většina pokojů má i mezonet a že se tudíž mohou vyspat "na patře"  

              Po ubytování a vybalení jsme se seznámili s pravidly pobytu ve středisku a pak už následovaly seznamovací hry. Po obědě jsme vyrazili na místní fotbalové hřiště, kde jsme hráli skupinové hry, během nichž se děti vyřádily, poznaly své spolužáky a také se něco o nich dozvěděli (a my mimo jiné i to, že třetina „našich“ dětí tráví denně přes 3 hodiny na netu!). Večer si pak děti ve skupinkách ještě postavily věž z výtvarných materiálů nebo věž ze špalků – za to velký dík p. učiteli Kolčavovi, který potřebné pomůcky vlastnoručně o víkendu vyrobil!!

              Druhý den jsme se rozdělili na 6.B a 6.C. První třída strávila dopoledne vařením ve skupinách (bezva program, který pro nás připravilo skautské centrum), druhá se nahoře v relaxačním centru věnovala aktivitám připraveným naší školní psycholožkou Markétou Pavelkovou. Zatímco si 6.B vařila svůj oběd, 6.C si povídala nebo přecházela improvizované hranice. Odpoledne došlo k prohození obou tříd a 6.C si vařila večeři a 6.B mj. hledala způsob jak se každý dotknout míčku dohromady za 4 sekundy. Byli jsme úplně nadšení, jak si děti s vařením poradily, jak parádně pracovaly ve skupinách a dokázaly si samy rozdělit práci při přípravě bramboráků, bramboračky, francouzských brambor, bramborových povidlových taštiček a zapečených brambor se sýrem a slaninkou. Děti byly na své kuchařské umění patřičně hrdé a krásně nazdobené talíře našich kuchaříků vypadaly fakt lákavě 

              Večer jsme si pak všichni zazpívali chvilku u ohně a dobrovolníci si mohli svou statečnost otestovat na stezce odvahy.

              Poslední den jsme se vydali na kratší šestikilometrový výlet na Malý Rabštýn – skálu nad řekou Bystřičkou. Byl krásný slunný den a na zimu jsme byli připraveni – ostatně předpověď počasí před akcí hovořila za vše. Užili jsme si krásných výhledů a před odjezdem stihli ještě pár her a závěrečné hodnocení, které odhalilo, které aktivity měly největší úspěch: vaření, přechod hranic a hra "průjem a zácpa". A velmi kladně hodnotily děti i ubytování – za to musíme vyjádřit velký dík paní vedoucí Skautského centra v Domašově nad Bystřicí. 

              Byly to zkrátka skvělé, velmi intenzivní 3 dny a za to, že všechno tak parádně šlapalo, musíme poděkovat i naší pedagogické podpoře – Alžbětě Reliové a Dominiku Kolčavovi, našim učitelům češtiny a matematiky, a také psycholožce Markétě Pavelkové.  Věříme, že i pro děti to byly 3 nezapomenutelné dny plné zážitků, a že si to zase někdy všichni zopakujeme.


              Alžběta Navrátilová, tř. uč. 6.B a Jolanta Kamiňska, tř. uč. 6.C