• Novinky

          • Okresní kolo zeměpisné olympiády
            • Okresní kolo zeměpisné olympiády

              26. 2. 2019

              Ve středu 20.2.2019 odjeli tři vítězové školního kola zeměpisné olympiády do Šumperka, kde se konalo okresní kolo soutěže. Ta byla složena ze tří částí – teoretické znalosti, práce s atlasem a praktická část. Otázky a úkoly byly náročné, ale všichni žáci bojovali do poslední minuty. Přemysl Dušánek ze 6.A obsadil 11. místo v kategorii A (6. ročníky, 15 účastníků), Jan Pavlík ze 7.C se umístil na krásném 6. místě v kategorii B (7. ročníky, 16 účastníků) a Barbora Diblíková z 9.A obsadila 10. místo v kategorii C (8. a 9. ročníky, 17 účastníků).

              Všem třem zeměpisným bojovníkům z Boženky gratulujeme. 

          • Exkurze v Agrodružstvu
            • Exkurze v Agrodružstvu

              21. 2. 2019

              Pěkného počasí minulý pátek (15.2.) využila děvčata z 8. B a vydala se na krátkou procházku po Zábřehu. Jednou ze zastávek byla návštěva ZUŠ, kde si dívky prohlédly práce dětí z výtvarného oddělení.

              Kde se nachází Agrodružstvo, to mnohé z nich nevěděly a většina z nich byla v tomto zemědělském podniku poprvé. Dívky si vyslechly spoustu zajímavých informací z provozu tohoto podniku. Se zacpaným nosem si prohlédly ustájení telat, jalovic a býků. Naučily se rozeznávat různé druhy krmiva - senáž, siláž, seno, řepné řízky, extrahovaný řepkový a sójový šrot. Na závěr exkurze žákyně navštívily bourárnu masa, výrobnu konzerv i podnikovou prodejnu.

          • Soustředění sboru Písnička
            • Soustředění sboru Písnička

              21. 2. 2019

              ... v Domašově nad Bystřicí 10. - 12. 2. 2019

              Písnička se znovu po roce vydala na soustředění. Letos jsme opustili pro nás již tradiční Moravský Karlov a zkusili prozkoumat okolí a zákoutí skautské základny v Domašově.

              V neděli odpoledne se zábřežské nádraží zaplnilo našimi milými zpěváčky, kteří mnozí vypadali jako chodící batůžky. Dostali totiž informaci o důležitosti správného sbalení se tak, aby si každý vše unesl sám. Dětí bylo hojně, spolu s námi totiž jely i děti ze sborečku Slavík. Vlák nás i přes přesedání, které děti zvládly i se zavazadly za pouhých 5 minut, v pořádku a včas dopravil do Domašova. Tam nás uvítala paní Navrátilová, která odvezla nejtěžší zavazadla a my se vydali procházkou ve sněhu k chatě. Prostorná skautská základna se nám nabízela pěkným zázemím pro naše sborové úsilí, protože se zde nacházely dokonce dva větší prostory s klavírem. I my jsme si s sebou vezly dvě paní klavíristky. Po krátkém ubytování jsme se hned pustili do práce a zpívali až do večeře. Nejstarší děvčata nám přichystala seznamovací program pro všechny děti. Některé děti by se seznamovaly nepřetržitě, ale čas pokročil a k usínání nám nakonec krásně bubnoval na okna déšť….

              Druhý den nás pan učitel provedl po celé chatě během rozcvičky a dětem ukázal veliký prostor v podkroví, v němž probíhaly střídavě dělené zkoušky po celé dopoledne. Mezi zkouškami mohly děti vyrábět  cokoli, co se nabízelo. Po výborném segedínském guláši a chvilce klidu jsme vyrazili pořádně nepromokavě ustrojeni do od deště zvlhlého zbytku sněhu a pořádně si to venku užili. Paní správcová vytáhla boby a děti závodily a různě divočily dokud se pořádně nezapotily nebo úplně nepromokly. Zbytek programu se odehrával již v chatě. Děti po skupinkách tvořily příběhy o zvířatech a šlo jim to moc pěkně. Po svačince opět zpívání až do večera, který se odehrával opět v režii nejstarších děvčat. Ta dětem nabídla dvě zajímavé hry. V první vítězila náhoda a ve druhé šikovní plnitelé úkolů. Nakonec si všichni nadšeně zatancovali „Just dance“  a už se i rádi odebrali na kutě.

               V úterý po melodickém budíčku s kytarou a s písní What shall we do, po rozcvičce v podkroví a snídani proběhly dvě poslední zkoušky – generálky na následný koncert. Do chaty přijaly pozvání děti z mateřské školky z Domašova. Konečně šlo slyšet a vidět, co jsme se vlastně za těch několik dní naučili a jaký jsme udělali pokrok. I dětičkám ze školky se to moc líbilo. Dostaly od nás i nějaké výrobky a paní učitelky slíbily, že přijdou i příští rok.  Po vydatném obědě jsme sbalili opět vše tak šikovně, že jsme zvládli nejen odchod k vlaku, ale i přesedání v Olomouci v o minutu kratším čase :o) V Zábřeze nás vítali tatínci a maminky, mnozí už rovnou na nástupišti. Dětem i všem, kteří jeli s námi patří velký dík za krásné společně i užitečně strávené chvíle.

          • Víkendové plesy
            • Víkendové plesy

              19. 2. 2019

              Tak a máme to za sebou! Dlouhé a důkladné přípravy se vyplatili, můžeme si říct, že jsme to zvládli.

              9. školní ples se opravdu vydařil! Návštěvníků bylo rekordně nejvíc, co jde ruku v ruce s počtem tanečních párů deváťáků, kterých bylo 40 a ples tedy zahajovalo 80 tanečníků, jejichž produkce sklidila velký a zasloužený potlesk. Snažila se i děvčátka z družiny, která vsadila na krásnou baladickou skladbu od skupiny Vlny Tažní ptáci. Dalším vystoupením byly sestavy od prakticky profesionálních mažoretek, mezi kterými zářila Nikča Braunerová, Kája Zemánková a Žaneta Drugová, žákyně z naší školy. Před půlnocí přišlo tradiční vystoupení pedagogického sboru, a nemohlo být jiné než černobílé. Po tombole ještě zůstalo hodně tanečníků pro kapely KMČ i Méďa band nebo pro DJ Čadu, který ovládl horní gymnastický sál. Také u obou barů bylo neustále rušno, takže se dá říct, že všechno klaplo tak, jak mělo.

              Byly vylosovány také příspěvkové kupóny, kde vyhrála tato čísla: 1202, 1160, 463, 460 a 438! Pro ceny si přijďte do ředitelny! 

              Sobotní maškarní karneval připravila paní učitelka Fréharová se svými kolegy a také s přáteli ze spolku Klovel. Děti viděly svatbu - černobílou, mohly soutěžit, běhat přes překážkovou dráhu, střílet branky, zásobovat řemeslníky a hlavně a hlavně tančit, lítat a blbnout! Měly možnost se také občerstvit a koupit si obálku s losy a třeba vyhrát pěknou cenu, což se povedlo každému!

              Dvě velké akce naší Boženky vložené do jednoho víkendy se tedy povedly a děkuji všem zaměstnancům Boženky, kteří se podíleli a také děkuji všem návštěvníkům obou akcí, že nás podpořili.

          • Recitační soutěž - školní kolo
            • Recitační soutěž - školní kolo

              15. 2. 2019

              Ve středu 13.2.2019 proběhlo na naší škole školní kolo recitační soutěže. Zúčastnilo se 40 dětí z 1. – 5. tříd, které soutěžily ve třech kategoriích. Porota, která byla složena z pedagogů 1.stupně rozhodla následovně: 


              Kategorie 0 - děti 1. tříd 

              1. Jiří Hofman – 1.B

              2. Miriam Skrottová – 1.A

              3. Tereza Applová – 1.A

              Kategorie 1 – 2. - 3. třídy

              1. Cyril Šmejdíř– 3.B

              2. Vít Lant – 2.A

              3. Laura Gintherová – 3.A

              Kategorie 2 – 4. - 5. třídy

              1. Karel Ozorovský – 5.C

              2. Andrea Blažková – 4.C

              3. Martina Plutzová – 5.B


              Všem vítězům blahopřejeme.

              Z každé kategorie postupují do okrskového kola 2 soutěžící. Okrskové kolo proběhne 21. 2. 2019 v Domě dětí Krasohled Zábřeh.  

          • Lyžařský kurz sedmáků I.
            • Lyžařský kurz sedmáků I.

              15. 2. 2019

              Od 3.2. do 7.2. se třídy 7.C a 7.A  zúčastnily lyžařského výcviku v Herolticích. První den jsme se rozdělili podle dovedností na čtyři skupiny. Na lyžaře pokročilé, na lyžaře začátečníky a na snowboarďáky pokročilé a začátečníky.

               První dva dny jsme všichni jezdili spolu na svahu v Herolticích. Pokročilí se poté v úterý a ve středu vydali zdolat Bukovou horu "Bukovku". Ti, kteří si sebou vzali i běžky, měli možnost vyjet do stopy kolem Heroltic. Měli jsme výborné jídlo. Jak na snídani, večeři a oběd tak i na svačinu. Také jsme každý večer měli exklusivní program. Jako hraní her, které sami žáci připravili nebo diskotéku. Ve čtvrtek (poslední den pobytu) jsme měli takový menší závod (slalom), po němž bylo i vyhlášení těch nejrychlejších. Zpět domů jsme vyjížděli po výborných kynutých knedlících. Myslím si, že jsme si to všichni užili a bavili se, i když většina z nás byla unavená .

              Za všechny zúčastněné Kikina Hošková

          • Lyžařský kurz Přemyslov - 1. a 3. třídy
            • Lyžařský kurz Přemyslov - 1. a 3. třídy

              13. 2. 2019

              V termínu 4. až 8. února se první a třetí třídy zúčastnily lyžařského kurzu. Přihlásilo se přes padesát dětí, které každý den lyžovaly se sluníčkem (www.lyzujemeseslunickem.cz). Od pondělí do pátku proběhl dopolední a odpolední výcvik, který byl pod vedením zkušených instruktorů. Ti děti učili, bavili a zpestřovali jim program během celého dne. Závěrečný den proběhl lyžařský závod v maskách. Celý týden bylo nádherné počasí, které dodávalo dětem energii a dobrou náladu. Kurz se opravdu vydařil, budeme doufat v jeho pokračování v následujících letech. 

          • Zimní pobyt Švagrov
            • Zimní pobyt Švagrov

              13. 2. 2019

              Na pár dní těsně před pololetním vysvědčením (28. - 30. 1. 2019) se podařilo dětem ze 4.C dostat do Švagrova, kde strávily 3 dny společně, aby utužily kolektiv svojí třídy. Pobyt ve Švagrově je popsán v básni, kterou složily holky Emča a Adouš

              Byla jednou jedna třída

              A ta si říká, že je príma,

              Protože jeli na Švagrov, 

              Kde zábavy bylo dost.

              Jeli jsme tam asi přes dvě hodiny

              V autobusu jsme se nudili

              Byla to hrůza, to vám řeknu,

              Myslela jsem, že žízní leknu. 

              Jak jsme přijeli na 7 dvorů Hájenka

              Už nám oběd chystala hodná kuchařka.

              Oběd tam byl vážně dobrý,

              Ale na pravidlech jsme se moc nedohodli.

              Ale po čase jsme si na to zvykli,

              Na bobách jsme sebou totálně sekli.

              Tou krásou těch pokojů

              Jsme zakřičeli až do domů.

              Zvířátek tam měli dost,

              Dělala nám velkou radost.

              V pondělí Nelča měla narozky,

              Však na párty jsme nikdy nedošli.

              To vám řeknu, byla tam bžunda,

              Až mi z toho uschla mokrá bunda.

              V úterý to bylo Boží,

              Nakupovali jsme různé zboží.

              Ve středu jsme byli venku,

              Na sváču jsme měli mandarinku.

              Ve středu jsme sice odjížděli, 

              Ale hodně jsme si toho teh den užili.

              Jezdili jsme výtahem nahoru a dolů,

              Ale pak jsme stejně museli jet domů.

              Tak tohle byl Švagrov – Boží výlet.

              Tak se tam však ještě sejdem za pár let.

          • Školní přehazovaná
            • Školní přehazovaná

              9. 2. 2019

              Ve středu 6.2.2019 se uskutečnil první ročník turnaje smíšených družstvech v přehazované. Soutěže se zúčastnili chlapci a děvčata 4. - 5. tříd. Turnaj zároveň sloužil k výběru nejlepších hráčů do reprezentačního družstva školy, které bude hájit naše barvy v okrskovém kole. Vzhledem k tomu, že děti ještě nemají takové zkušenosti s tímto druhem sportu, tak úroveň některých zápasů byla velmi dobrá.

              Výsledné pořadí: 5.C, 5.B, 5.A, 4.C, 4.A, 5.A (2)

          • Školní kolo soutěže v angličtině
            • Školní kolo soutěže v angličtině

              9. 2. 2019

              Minulý týden se jako tradičně na konci ledna konalo školní kolo soutěže v angličtině Žáci soutěžili ve dvou kategoriích – 6. a 7. ročník a 8. a 9. ročník. Nejprve museli projít náročnou písemnou částí testující poslech a porozumění textu, později následovala konverzační část, kdy se všichni zúčastnění představili, popsali obrázek a krátce pohovořili na vylosované téma.

              Jazykové schopnosti všech účastníků byly výborné, nejlépe se dařilo Martinu Žandovi ze 6.A  a Daniele Oláhové z 9.C. Tito dva nás také pojedou zastoupit do okresního kola v Šumperku příští týden.